Ambasador Irana: Sednica SB primer američkog zastrašivanja

Svet 06. jan. 201809:42 > 09:44
Podeli:
Izvor: REUTERS/Brendan Mcdermid

Ambasador Irana pri UN Golamali Košru izjavio je da hitan noćašnji sastanak Saveta bezbednosti UN o protestima u Iranu predstavljao "besmislen primer američkog zastrašivanja".

Ambasador je rekao da se raspravom o, kako je naveo, potpuno unutrašnjem pitanju Irana, „diskredituje Savet bezbednosti“.  

Sličan stav je iznela i Rusija, otvoreno podržavajući Iran, dok su Kina i druge zemlje bile rezervisane prema stavu da li je Savet bezbednosti pravo msto za raspravu o demonstracijama u Iranu.  

On je dalje govorio o nizu protesta u SAD, među kojima su građanski pokret iz 2011. „Okupirajte Vol strit“ i demonstracije tokom Demokratske nacionalne konvencije 1968.  

SAD su zatražile hitan sastanak Saveta bezbednosti UN i podržale antivladine demonstracije koje su u Iranu izbile zbog poskupljenja i loših uslova života.  

Američka ambasadorka pri UN Niki Kejli rekla je na sednici da će „svet pratiti“ postupke Irana u vezi sa protestima.  

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif naveo je noćas na društvenoj mreži Tviter da odluka SAD da zatraže hitnu sednicu Saveta bezbednosti o protestima u Iranu predstavlja još jednu spoljnopolitičku „grešku“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa.  

Najmanje 21 čovek je poginuo u neredima tokom protesta koji su počeli prošle nedelje, a više stotina je uhapšeno.