Orban: Oštro protiv kažnjavanja članica EU preko evrofondova

Svet 04. jan. 201810:41 > 10:45
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Mađarski premijer Viktor Orban kategorično je odbio mogućnost da Evropska unija povezuje pitanje valjanosti pravne države, konkretno u Poljskoj, sa kažnjavanjem preko novca iz evropskih fondova.

„Ne može se ni na koji način povezivati pitanje budžeta EU sa pitanjem valjane pravne države. To su dva potpuno različita postupka, nema među njima veze a osim toga, za budžet je potrebno da se usvoji jednoglasno“, kazao je sinoć Orban poljskoj državnoj televiziji TVP.

U intervjuu na kraju jučerašnje posete poljskog premijera Mateuša Moravjeckog Budimpešti Orban je ponovio da Mađarska stoji uz Poljsku u njenom sporu sa EU.

Evropska komisija sredinom decembra zatražila je, aktivirajući član 7 Lisabonskog sporazuma, da se ostale članice izjasne da li poljske reforme poslednje dve godine, posebno reforma pravosuđa, podrivaju pravnu državu i osnovne evropske demokratske vrednosti, što otvara put da EU Poljsku kazni, čak i oduzimanjem prava glasa u Uniji ili obustavljanjem novca iz evropskih fondova.

„Sadašnji postupak protiv Poljske nema istinskih osnova i nije ispravan. EK se prema Poljskoj ponaša nepravedno a zajednička sudbina Srednje Evrope nalaže Mađarskoj da stane uz Poljsku“, kazao je Orban.

Mađarski premijer istakao je da Zapad mora da shvati da su postkomunističke nove članice EU i svaka pojedinačno i zajedno u Višegradskoj grupi ojačale svoj položaj.

„Porastao je naš uticaj na evropsku politiku i očekujemo da ćemo imati u najmanju ruku isti takav uticaj koliko doprinosimo razvoju Evrope. Višegradska grupa igra stabilizacionu ulogu u Evropi. Da nje nema, celoj evropskoj privredibi bilo znatno gore“, rekao je Orban.

Mađarski premijer upozorio je da Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska nisu u EU prosjaci.

„Taj novac koji za razvoj stiže u Mađarsku i Poljsku u velikoj meri se vraća u Zapadnu Evropu. Tako da svi imaju koristi od politike kohezije, to nije samo u našem interesu, isto tako je to u interesu Francuske i Nemačke, oni na nama takodje zarađuju“, kazao je Orban.

Mađarski premijer naglasio je da su Mađarska i Poljska najuspešnije zemlje Evrope i to zahvaljujući tome što uspeh grade na hrišćanskim i nacionalnim korenima.

„Ima zapadnih zemalja koje veruju da je Zapad prešao u novu etapu razvoja i da i Evropa mora u ovom trenutku da pređe ili je prešla u posthrišćansku i postnacionalnu epohu. S druge strane mi, a mislim i Poljaci, ne želimo da živimo u posthrišćanskom i postnacionalnom svetu“, rekao je Orban.

Viktor Orban dodao je da to važi i za pitanje migracije i izbeglica, pošto u migraciji Zapad vidi izvesnu šansu a Mađarska samo opasnost.

„Ne želimo nikoga da teramo da prihvati naš pogled na svet, ali takođe ne želimo da nas nateraju da prihvatamo politiku drugih država“, rekao je Orban u intervjuu poljskoj državnoj televiziji.