Opservatorija: Ruske i Asadove snage ubile 23 civila u Guti

Svet 04. jan 201808:26 > 08:34
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

Najmanje 23 civila ubijeno je u enklavi pod opsadom u istočnoj Guti, blizu Damaska, većinom od ruskih vazdušnih udara, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

„Dvadeset tri civila ubijena su u sredu u istočnoj Guti, od kojih je njih 18 poginulo od ruskih vazdušnih udara koji su ciljali grad Misrabu, a ostali od napada režimskih snaga na druge gradove“, rekao je za Frans pres direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.  

Među žrtvama su troje dece, 11 žena i jedan volonter belih šlemova, spasilačke organizacije u pobunjeničkim zonama. Takođe ima desetine ranjenih.  

Rahman je rekao da su ruski vazdušni udari ciljali stambene zgrade u Misrabi, gradu pod kontrolom pobunjeničke grupe Džaiš al Islam koja je jaka u Guti. Rahman je dodao da se štab te grupe nalazi na periferiji grada a ne u njemu.  

Istočna Guta, poslednje uporište pobunjenika blizu Damaska, pod opsadom je snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada od 2013. godine. Oko 400.000 stanovnika su blokirani u toj velikoj oblasti pogodjenoj nestašicama hrane i lekova.  

U petak je završena operacija evakuacije teško bolesnih civila u istočnoj Guti. Tokom tri dana evakuisano je 29 pacijenata, a zauzvrat su pobunjenici oslobodili 29 zatvorenika prema sporazumu postignutim između vlasti i pobunjenika.  

To je i dalje daleko od 500 ljudi koje UN traži da budu evakuisani.

Istovremeno je, prema sporazumu sa sirijskim vlastima, desetine džihadista i pobunjeničkih boraca evakuisano iz poslednjih zona koje su kontrolisali u zapadnoj Guti, javila je sirijska državna televizija.  

Kada evakuacija bude završena pobunjeničke grupe više neće biti prisutne u zapadnoj Guti, prvi put od 2012. godine, rekao je direktor Opservatorije.