Francuska džihadistkinja traži da bude vraćena kući

Svet 03. jan. 201818:48 > 18:50
Podeli:
Izvor: Reuters/Mohammed Salem

Džihadistkinja iz Francuske koju su zarobile kurdske snage u Siriji zatražila je od francuskog predsednika Emanuela Makrona da bude prebačena u Francusku sa svoje dvoje dece da bi "odgovarala za svoja dela", navela je njena zastupnica.

Ona želi da se sa decom uzrasta dve godine i 10 meseci, vrati u domovinu da bi „odgovarala za svoja dela pred francuskim pravosuđem“, navela je advokatica Mari Doze.

Ona je sa bratom u leto 2014. godine otišla u Siriju, a Francuska je nalog za njeno hapšenje izdala 2016. godine. 

Navodi se da je ona pritvorena u kurdskom logoru u Siriji, blizu turske granice, sa drugim Francuskinjama, uključujući i Emili Kenig koja se džihadistima priključila 2012. godine.

Majka Emili Kenig je pisala ministru spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijanu i od njega zatražila da njenu ćerku i unuke vrati u Francusku. Sve troje dece je rođeno u Siriji.

„Zatvorena je u kurdskom logoru, ispitivali su je i mučili“, navela je majka Kenig.

Prema pismu koje je Makronu uputila Doze, „čini se da nijedna Francuskinja zatočena u logoru nije imala ni direktan ni indirektan kontakt s francuskim vlastima niti su ih ispitivale francuske obaveštajne službe“.

Prema podacima tih službi, „nekoliko desetina“ odraslih Francuza, džihadističkih boraca ili njihovih žena, nalaze se u logorima ili zatvorima u Iraku i Siriji.

Slučaj žena s decom je veoma komplikovan za Pariz, a Makron je u novembru rekao da će njihova sudbina biti rešavana „od slučaja do slučaja“.

Desnica se protivi njihovom povratku, a Republikanska stranka je saopštila da francuskim džihadistkinjama „treba suditi tamo gde se nalaze“ da se ne bi „rizikovala bezbednost Francuza“.