Mekmaster: Hitno sprečiti destabilizujuće aktivnosti Rusije

Svet 03. jan. 201810:43 > 10:54
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Destabilizujuće aktivnosti Rusije je neophodno razotkriti, jer se time podriva njena sposobnost da negativno utiče na američko i ostala društva, rekao je u intervjuu za Glas Amerike savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa Herbert Rejmond Mekmaster koji je kao primer ruskog mešanja naveo i Crnu Goru.

Visoki američki zvaničnik ponovio je da su se Rusi mešali u američke izbore što je, kako je naveo, javno saopštio i predsednik Tramp, kao i da su bili veoma aktivni i u Evropi i drugim područjima.

„Nedavno na francuskim izborima, na španskom referendumu u vezi sa Kalatonijom, vidimo da su već aktivni u Meksiku, u Crnoj Gori su pokušali da podstaknu državni udar. Zbog toga je razotkrivanje ruske destablizujuće kampanje veoma važan prvi korak i jedno od najvažnijih rešenja. Kada svi vide koje su im namere, onda oni gube značajan deo moći da podstiču nedostatak poverenja i da okreću zajednice jedne protiv drugih“, rekao je Mekmaster.​

On je ocenio da je reč o novoj vrsti pretnje koju je Rusija usavršila na više načina.

„To su upotreba dezinformacija, propagande i društvenih medija da se izazovu podele u društvu, a zajednice okrenu jedna protiv drugih da bi se oslabila njihova odlučnost. O tome dosta govorimo u Strategiji za nacionalnu bezbednost – koliko je važno da, svaki put kada razgovaramo o onome što nas deli kao zemlju, da govorimo i o onome šta nas ujedinjuje, a to je zajednička posvećenost našim principima. Mi vrednujemo individualna prava, vladavinu zakona i našu demokratiju“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost.

Mekmaster je ocenio da ruski demanti u pogledu mešanja nisu kredibilni.

„To su isti ljudi koji su rekli: Nismo oborili taj avion ili ubili sve te ljude. Nismo imali vojnike na Krimu ili u zapadnoj Ukrajini. Ne pružamo utočište sirijskom režimu koji je odgovoran za masovno ubistvo svog naroda hemijskim oružjem. To jednostavno više nije kredibilno, zbog čega moramo da se suprostavimo ruskom destabilizujućem ponašanju“, kazao je on.

Mekmaster je ipak dodao da je potrebno sprečiti dalji konflikt sa Rusijom i sarađivati u oblastima u kojima se preklapaju interesi dve zemlje, kao što su Severna Koreja i Iran.