Šarli Ebdo: Sloboda govora postaje luksuzna roba

Svet 02. jan. 201822:06 > 10:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stephane Mahe

Tri godine nakon napada na Šarli Ebdo, Loran "Ris" Suriso, glavni urednik francuskog satiričnog nedeljnika kaže da je sloboda govora postala "luksuzna roba". On je izrazio žaljenje zbog troškova namenjenih osiguranju zgrade u kojoj se nalazi sedište tog lista.

Šarli Ebdo bio je meta krvavog napada džihadista 7. januara 2015. kada su dvojica naoružanih muškaraca ubila 11 novinara u pariskom sedištu tog nedeljnika.

Među žrtvama su bile njegovi kolege, a Ris je ranjen u napadu. „Tri godine u kutiji konzerve“, piše na naslovnoj strani broja koji će se danas pojavio u prodaji.

„Svake nedelje treba prodati najmanje 15.000 primeraka, što je skoro 800.000 primeraka godišnje, samo da bismo pokrili obezbeđenje sedišta Šarli Ebdoa“, piše Ris u uredničkoj kolumni pod naslovom „Koliko košta sloboda govora?“

„Da li je normalno da na finansiranje obezbeđenja sedišta nedeljnika koji izlazi u jednoj demokratskoj zemlji ide više od 50 odsto zarade? Koji drugi francuski mediji moraju da investiraju toliko novca da bi im se omogućila temeljna sloboda – sloboda govora“, pita se on u kolumni.

Ta vitalna sloboda koja je neodvojiva od „naše demokratije upravo postaje luskuzni proizvod“, poput sportskih automobila ili dragulja koji se prodaju u pariskim prodavnicama, piše Ris.

List objavljuje članak o krvavim ubistvima koji pod naslovom „Šta se izmenilo u protekle tri godine“ potpisuje novinar Fabris Nikolin, a u subotu će se u Parizu odati počast žrtvama i pod nazivom „Šarli uvek“ održati okrugli sto, koncert i rasprave. U nedelju će se na Trgu Republike na poziv Pokreta za mir i protiv terorizma održati skup.