Tramp: Sankcije Severnoj Koreji počinju da deluju

Svet 02. jan. 201816:40 > 16:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da sankcije uvedene Severnoj Koreji počinjue da deluju, navodeći kao primer otvaranje severnokorejskog vođe Kim Džong Una prema Seulu.

„Sankcije i drugi pritisci počinju da imaju veliki uticaj na Severnu Koreju“, napisao je Tramp preko Tvitera.

„Čovek raketa sada prvi put želi da razgovara s Južnom Korejom. Možda je to dobra vest, možda nije, videćemo“, napisao je Tramp, nazivajući severnokorejskog vodju Kim Džong Una rečima koje često koristi za njega. 

Seul je danas predložio da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom, dan pošto je severnokorejski lider Kim Džong Un najavio mogućnost učešća svoje zemlje na Zimskim olimpijskim igrama. 

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Džong Una da bi „zategnuta situacija“ mogla da utiče na sportski događaj, severnokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mere i u novogodišnjoj poruci rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dve zemlje. Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 25. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.