Rekordno niske temperature širom SAD

Svet 01. jan. 201823:46 > 23:59
Podeli:
Izvor: Reuters/Bernadett Szabo

Ekstremna hladnoća pogodila je veliki deo SAD i, obarajući rekorde niskih temperatura, dovela do smrti najmanje dve osobe i otkazivanja dočeka Nove godine.

Veoma hladno vreme zahvatilo je ogromnu oblast od Teksasa – na jugu, do Kanade – na sveru, i od Montane – na severozapadu do Nove Engleske – na severoistoku.

U Čikagu je bilo previše hladno i za one dovoljno hrabre da Novu godinu obeleže skakanjem u jezero Mičigen, iznad kojeg je rano jutros bila gusta magla. Organizatori su odustali od te godišnje egzibicije, navodeći da bi skakanje bilo previše opasno zbog temperatura u minusu.

Preniske temperature su pogodile i savezne države Kanzas, Misuri i Nebrasku, kao i Ajovu, Minesotu i Južnu i Severnu Dakotu.

U gradu Omaha u Nebraski temperatura je sinoć iznosila minus 26 stepeni Celzijusa, čime je oboren rekord iz 1884. godine. Zbog toga je odložen 18. novogodišnji vatromet na kojem se obično okupi oko 30.000 ljudi.

Zvaničnici grada De Mojna u Ajovi zatvorili su klizalište na otvorenom, koje neće raditi dok temperature ne budu u plusu. U De Mojnu je rano jutros bilo minus 29 stepeni Celzijusa, a subjektivni osećaj bio je minus 35 stepeni.

Minus 36 stepeni oborilo je 99 godina star rekord u Aberdinu u Južnoj Dakoti, dok je u Dulutu u Minesoti bilo minus 38 stepeni.

Uprkos upozorenjima na moguću hipotermiju, u gradu Milvokiju je održano slabo organizovano skakanje u jezero Mičigen, dok je u obližnjem gradu Viskonsinu otkazano.

Širom Teksasa bilo je saobraćajnih nesreća na zaleđenim putevima, a samo u gradu Abilinu prijavljeno je 40 sudara za 24 časa.

Na jugu i jugoistoku SAD, od Luizijane do Džordžije probleme prave zaleđene vodovodne cevi i ispražnjeni akumulatori vozila, dok se za narednu noć širom tog regiona predviđa jak mraz.

U državi Viskonsin su nađena tela dva muškarca starosti 50 i 34 godine, sa znacima smrzavanja. Policija veruje da je hladno vreme dovelo i do smrti čoveka u Severnoj Dakoti, nađenog kraj reke.