U Kaliforniji počela legalna prodaja marihuane

Svet 01. jan. 201817:07 > 17:20
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP Photo/Richard Vogel

Kalifornija je danas legalizovala marihuanu, dve decenije pošto je bila prva američka savezna država koja je dozvolila njenu upotrebu u medicinske svrhe.

Ona se tako pridružila sve većem broju država i gradu Vašingtonu, gde je slobodna upotreba marihuane dozvoljena, iako je federalna vlada i dalje tretira kao kontrolisanu supstancu, poput heroina ili LSD-ja.

Travu će u Kaliforniji moći da kupe osobe starije od 21 godine, a pojedinci će moći da uzgajaju do šest biljaka i sa sobom nose do tri grama droge. U gradu Ouklendu se ispred jedne prodavnice formirao red od oko 100 ljudi, koji su želeli da budu među prvima koji će kupiti marihuanu.

U gradu Berkli je gradonačelnik Džesi Aregin presekao crvenu traku na specijalizovanoj radnji za prodaju trave, u prisustvu državne senatorke. I tu su ljudi čekali u redu. Ipak, pronaći prodavnicu s nemedicinskom marihunaom u početku neće biti lako, budući da je u celoj Kaliforniji samo 90 firmi dobilo licencu da se danas otvori. One su mahom koncentrisane u San Dijegu, Santa Kruzu i područjima zaliva San Francisko i Palm Springsu.

Los Anđeles i San Francisko će malo sačekati zbog nedovršene regulative za izdavanje dozvola za prodaju. S druge strane, Frezno, Bejkersfild i Riversajd su mesta koja su lokalnim zakonima zabranili prodaju marihuane.

Kalifornija je, prema podacima Nacionalne organizacije za reformu zakona o marihuani, zabranila tzv. „ludu travu“ 1913. Prvi pokušaj ukidanja zabrane putem građanske inicijative 1972. nije bio uspešan, ali je posedovanje do tri grama trave bilo prekvalifikovano iz krivičnog dela u prekršaj.

Stanovnici Kalifornije su 1996. izglasali dozvolu korišćenja marihuane u medicinske svrhe, uprkos primedbama policije i više bivših predsednika, a 2016. i opštu dozvolu. Državi je data jedna godina da napiše propise za tržište koje je danas otvoreno.

U početku će biti moguća prodaja nekontrolisano uzgajane marihuane, ali će država vremenom uvesti testove jačine, pesticida i drugih zagađivača.