Bugarska predsedava EU, proširenje među prioritetima

Svet 01. jan 201810:55 > 10:59
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Deceniju pošto je ušla u EU, Bugarska je danas prvi put preuzela rotirajuće šestomesečno predsedavanje Savetom Unije, sa proširenjem među prioritetima i ambicijom postizanja jasnog plana akcije za svaku zemlju kandidata, bez nerealnih očekivanja, ali sa konkretnim koracima.

Cilj Bugarske kao predsedavajuće EU je da bude posrednik, politički lider, koordinator, a kako bi odgovorila na realne potrebe evropskih gradjana i pretvorila izazove u prilike, navodi se na sajtu bugarskog predsedavanja.  

„Vreme je da radimo na snažnijoj, bezbednijoj i solidarnijoj EU. Građani Bugarske i EU očekuju od nas da nađemo konkretna rešenja za konkretna pitanja. Bugarsko predsedavanje radiće na transparentan način, biće otvoreno za sve evropske partnere i, pre svega, za sve evropske gradjane“, navelo je bugarsko predsedavanje EU.  

Kada je reč o proširenju EU, navodi se da su Zapadnom Balkanu potrebne jasna evropska perspektiva koja će doprineti dugotrajnom miru, bezbednosti i prosperitetu u regionu, kao i povezanost među zemljama regiona i sa članicama EU.  

Cilj bugarskog predsedavanja je veća poveznost sa zapadnobalkanskim zemljama u oblastima transporta, energetike, obrazovanja…

Bugarska već ulaže napore u bolju povezanost sa regionom, a dobar primer je podsticanje evropske politike digitalizacije među zemljama Zapadnog Balkana kroz postepeno smanjenje cene rominga i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet.  

U tom pravcu ide i ono što radi bugarska evrokomesarka za digitalno društvo Marija Gabrijel koja će na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji u maju 2018. objaviti plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.  

Pored proširenja EU, prioriteti Bugarske biće i budućnost Evrope i mladih, bezbednost i stabilnost, kao i digitalna ekonomija.  

Na sajtu bugarskog predsedavanja navodi se da su ekonomski rast i socijalna kohezija ključni za budućnost Evrope, da je važno da ekonomije članica nastave da rastu i da sve zemlje EU učestvuju u debati o reformi zone evra bez obzira da li su u zoni ili ne.  

Kod bezbednosti i migracione politke bugarsko predsedavanje će raditi na dugoročnim i poštenim rešenjima u domenu politike azila, efikasnim politikama za povrtak migranata i readmisije, jačanju kontrole granica, prevenciji.  

Prioritet bugarskog prededavanja EU biće i jedninstveno digitalno tržište, pristup inovacijama, uspostavljanje veze izmedju obrazovanja i potreba tržišta rada, a u fokusu svih akcija biće mladi.  

Tokom predsedavanja Bugarska će biti domaćin gotovo 300 događaja od kojih će 20 biti sastanci EU na najvišem nivou.Logo bugarskog predsedavanja Savetom EU prikazuje simbole bugarskog identiteta – ćirilicu, tradicionalni vez i nacionalnu trobojku.