Otcepljenje Tabarnije od Katalonije – šala shvaćena ozbiljno

Svet 28. dec 201716:15 > 16:20
Podeli:
Izvor: REUTERS/Eric Gaillard

Kriza u španskoj oblasti u Kataloniji je i dalje u potpunom zastoju, a sad je u prvi plan izbila i naizgled političko-humoristička, ali ni malo zanemarljiva zamisao, zahtev da se od Katalonije otcepi "Tabarnija" - zamašna teritorija s Barselonom u središtu, gde je ogroman broj građana glasao za opstanak u Španiji.

Tema je dobila publicitet i u nekim evropskim medijima, uključujući televiijsku mrežu Juronjuz (Euronews).

Uspaljene strasti oko otcepljenja donekle su se smirile, a već su krenule političke igre oko mogućeg rešenja za vladu, koju bi imali separatisti, čije su partije dobile najveći broj poslanika na izborima 21. decembra, ali čiji premijer ne izgleda da bi obavezno bio u Belgiju odbegli lider Karles Pućdemon.

Čelno mesto u budućem katalonskom parlamentu zahteva stranka „Građani“ harizmatične 35-godišnje advokatice Ines Arimadas koja je dobila najveći broj glasova i koja se zalaže za veću autonomiju, ali uz opstanak Katalonije u Španiji i Evropskoj uniji.

Najpre viđena kao dovitljiv satirični protivudarac separatistima, zamisao o odvajanju Tabarnije – kompaktne teritorije unutar Katalonije sa središtem Barselonom, gde su građani ubedljivom većinom glasali za opstanak u Španiji – sad je zapalila i društvene mreže i medije u samoj Kataloniji i celoj Španiji.

Razmena poruka, komentari i opipljivi predlozi za otcepljenje Tabarnije od Katalonije i ostanak u Španiji, poprimili su takve razmere da je i Španska kraljevska akademija uslišila molbu da se izjasni oko naziva i prideva ove oblasti unutar Katalonije koju već određuju kao spoj „Gornje Tabarnije“ i „Donje Tabarnije“.

Reč je o zamašnoj teritoriji koja objedinjava oblast Barselone i Taragone i u suštini pokazuje da je stanovništvo Barselone i većine većih gradova u Kataloniji odbojno prema planu separatista.

Ideja traži da bude uvažena i volja i velikog broja Katalonaca koji budućnost svoje pokrajine ne vide politički, ekonomski i kulturno izvan Španije i Evropske unije, jer su i vlade i institucije EU i posle izbora potvrdile da bi proglašenje nezavisnosti Katalonije značilo automatski izlazak te oblasti takođe iz EU i evra uz vrlo jasne nepovoljne, posebno ekonomske i socijalne posledice.

Sad pristalice Tabarnije daju mašti na volju, pa pored nabrajanja kulturnih, ekonomskih, socijalnih, političkih razloga, već navode da Tabarnija ima i poseban identitet, uključujući zastavu, himnu, pa i dres fudbalske reprezentacije, belu majicu sa znakom Sant Žordija (Sv. Đorđa), inače sveca zaštitnika Barselone.

Niz posebno organizovanih grupa na društvenim mrežama vrlo maštovito parodira izjave i poruke glavnog pobornika nezavisnosti Katalonije, Karlesa Pućdemona i njegovih saradnika i pristalica, posebno preuzimajući ključna gesla separatista, ali sad sa sadržajem koji je obrnut – za autonomiju i opstanak u Španiji.

Tabarnija kao metafora velike podele unutar građana Katalonije je danas odslikana i u naslovu komentara u uglednom katalonskom dnevniku Periodiko, koji glasi „Ogledalo Tabarnije“ i predočava da to „podrugljivo razgolićuje protivrečnosti u argumentima pristalica nezavisnosti“.

Tvorci ove ozbiljne parodije prikazuju, navodi u osvrtu Periodiko, da „teritorije Barselone i Taragone mogu imati iste žalbe i potraživanja, vezana za identitet, politiku, ubiranje poreza, pravosudje i ekonomiju kakve potežu pristalice nezavisnosti“.