Računovođa iz Aušvica traži da ne ide u zatvor

Svet 19. dec 201720:52 > 20:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ronny Hartmann

Nekadašnji esesovac i računovođa u logoru Aušvic, Oskar Grening (96), žaliće se na odluku nemačkog pravosuđa po kojoj mora da odsluži kaznu od četiri godine zatvora, pozivajući se na "osnovno pravo na život", rekao je njegov advokat.

„S tačke gledišta Ustava mora se ispitati, u vezi Greningovog zdravlja, da li bi njegovo osnovno pravo na život i telesni integritet bili garantovani ako bude zatvoren“, rekao je advokat Hans Holterman za agenciju DPA. 

Grening je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog „saučesništva“ u ubistvu 300.000 Jevreja. On se tada izvinio i pozvao na „moralne greške“.  Ipak, potom je govorio protiv osude koju je Savezni sud prošle godine definitivno potvrdio. Krajem novembra je Apelacioni sud procenio da je „sposoban da služi kaznu uprkos starosti“. 

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni pred punim sudnicama. 

Njihova suđenja pokazuju pojačanu, iako zakasnelu, strogost nemačkog sudstva prema bivšim nacistima. Oko 1,1 milion ljudi, najvećim delom Jevreja, ubijeno je u logoru Aušvic-Birkenau između 1940. i 1945.