Lavrov: Ne želimo da uđemo u "bitku zabrana" sa SAD

Svet 01. dec 201721:25 > 21:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Moskva ne bi volela da uđe u bitku zabrana sa Vašingtonom, koja će pogoditi medijske kuće obe zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući odluku Kongresa SAD da povuče akreditacije za televiziju RT.

„Mi sada proučavamo situaciju sa televizijom RT. Ubeđen sam da je to apsolutno neprihvatljivo za bilo koju manje-više civilizovanu zemlju“, rekao je Lavrov tokom posete Rimu, a prenosi Tass. 

On je kazao da ne može sada da kaže kako će Rusija odgovoriti, ali da „ne bi baš želeo“ da uđe u bitku zabrana „koja će uticati na medije i na ljude koji se iz medija informišu o dešavanjima u svetu“. 

Komitet Kongresa SAD koji se bavi akreditovanjem televizijskih novinara jednoglasno je u sredu odlučio da povuče akreditacije za televiziju RT koju finansira Kremlj, pošto se ta medijska kuća registrovala kao „strani agent“. Rusija je to osudila kao kršenje slobode medija. 

Ruska Duma odgovorila je danas predlogom da se novinarima američkih medija ukinu akreditacije za pristup njihovim prostorijama. Kremlj je potom najavio podršku toj inicijativi.

Povlačenje SAD iz iranskog sporazuma loš signal za Pjongjang

Moguće povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma Irana moglo bi da izazove katastrofalne posledice u Severnoj Koreji, ocenio je Sergej Lavrov. 

„Ako se SAD povuku iz sporazuma, to neće biti pouzdan signal za one koji treba da odustanu od svojih nuklearnih programa, kao što je Severna Koreja“, rekao je Lavrov. 

„Kakav primer možemo da damo lideru Severne Koreje ako SAD odustanu od sporazuma? Može da kaže da i pored eventualnog sporazuma, šta će se desiti kad dođe novi američki predsednik“, dodao je ruski ministar. 

Lavrov nije direktno pomenuo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je 13. oktobra odbio da „potvrdi“ primenu nuklearnog sporazuma i to pitanje je prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom. 

Iran i šest svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje dela međunarodnih sankcija toj zemlji.