Belgijski političar uporedio špansku vlast sa Frankom

Svet 06. nov. 201715:21 > 15:29
Podeli:
Izvor: NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP

Lider najveće vladajuće partije u Belgiji Bart De Vever izjavio je da vlast Narodne partije u Španiji sve više podseća na vreme nekadašnjeg španskog diktatora Fransiska Franka, dok pred belgijskim sudom traje postupak za izručenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona Madridu.

„Znate šta je prošlost Narodne partije, a još više njena sadašnjost. To je Franko, to je represija, to je zatvaranje ljudi zbog njihovog mišljenja, to je primena nasilja protiv sopstvenih građana“, rekao je De Vever za belgijsku mrežu VRT, a prenosi Asošiejted pres. 

De Vever nije član belgijske Vlade desnog centra, ali govori u ime svoje stranke Nova flamanska alijansa (N-VA), najveće u četvoročlanoj koaliciji premijera Šarla Mišela.

Belgijski sud treba da odluči da li će isporučiti Pućemona i četvoro smenjenih katalonskih ministara Španiji, a De Vever nije rekao šta će njegova stranka učiniti ako sud odobri njihovu ekstradiciju, ali je nazvao Pućdemona „prijateljem“. 

„Pre svega, to je sudska odluka i moramo da je sačekamo. Dakle, ako bude doneta odluka, procenićemo situaciju. Ovo nije pravni, već politički konflikt. On se rešava dijalogom“, rekao je De Vever. 

Pućdemon i četvoro doskorašnjih katalonskih ministara juče su se dobrovoljno predali belgijskim vlastima, a ranije danas su pušteni na uslovnu slobodu. Oni ne smeju da napuštaju Belgiju, moraju da ostanu na adresama na kojima su prijavljeni i moraju da se odazivaju na sve sudske i policijske pozive. 

Oni su otišli u Belgiju pošto su ih španske vlasti smenile 28. oktobra, primenjujući specijalna ovlašćenja u cilju sprečavanja nezakonite secesije Katalonije. Španski sud je u petak izdao evropske naloge za njihovo hapšenje, a oni se sumnjiče za pet krivičnih dela, među kojima su pobuna, podsticanje na pobunu i zloupotreba javnih fondova. 

U istom procesu, španski sud je u četvrtak poslao u zatvor drugih osam bivših katalonskih ministara, bez mogućnosti kaucije, dok je deveti bivši član Pućdemonove Vlade pušten uz kauciju.