Tramp i Abe igrali golf, razgovarali i o teškim pitanjima

Svet 05. nov 201712:00 > 19:04
Podeli:
Izvor: Japan's Cabinet Public Relations Office via Kyodo/via REUTERS

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da je imao "živahan" razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampom tokom partije golfa.

Abe je nakon ručka s Trampom rekao novinarima da je s njim razgovarao iskreno i u opuštenoj atmosferi dok su bili na terenu za golf.

Premijer Japana je rekao da je s predsednikom SAD „imao detaljan razgovor“, između ostalog, „o pojedinim teškim pitanjima“.

Očekuje se da će na formalnom sastanku u ponedeljak razgovarati o Severnoj Koreji i drugim regionalnim pitanjima, ali i o bilateralnim odnosima.

 Američki predsednik počeo je svoju prvu azijsku turneju posetom Japanu, koji je, po dolasku, nazvao „cenjenim partnerom i ključnim saveznikom“.

Tramp je u nedelju ujutro sleteo u vazduhoplovnu bazu Jokota u blizini Tokija nakon posete Perl Harboru gde je razgovarao sa američkim vojnim zvaničnicima o pretnji koju predstavlja severnokorejski nuklearni program.

Japanski premijer Šinzo Abe naveo je na društvenoj mreži Tviter da je „svim srcem“ dočekao Trampa i postavio fotografiju sa američkim predsednikom u kantri klubu Kasumigaseki kod Tokija.