Arhiv SAD objavio 676 vladinih dokumenata o ubistvu Kenedija

Svet 04. nov 201709:11 > 09:16
Izvor: Reuters

Američki Nacionalni arhiv objavio je 676 vladinih dokumenata vezanih za ubistvo bivšeg predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, javila je agencija AP.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je izjavio da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo poverljivih dosijea o atentatu na Kenedija.

To je prvo u nizu objavljivanja dokumenata prema Trampovoj direktivi. Arhiv je objavio tekstove Centralne obaveštajne agencije (CIA) i raznih tadašnjih odbora koji su istraživali okolnosti ubistva.

Prema američkom zakonu iz 1992. godine, sve informacije o ubistvu bivšeg američkog predsednika moraju postati javne do 26. oktobra 2017. godine.

Američki Nacionalni arhiv imao je rok do 26. oktobra da obelodani na hiljade tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo, ali je takav korak mogao da spreči aktuelni američki predsednik.

Reč je o nekoliko hiljada strana strogo poverljivih informacija, ali i cenzurisanih delova ranije objavljenih izveštaja o atentatu na Kenedija, koji i danas pokreće kontroverze u SAD.

 Džon F. Kenedi je rođen 29. maja 1917. i bio je najmlađi predsednik SAD ispred Demokratske stranke.

Ubijen je 22. novembra 1963. godine, u 46. godini, u Dalasu. Kenedi je smrtno ranjen dok se vozio u otvorenom automobilu u predsedničkoj koloni sa svojom suprugom Žaklinom Kenedi.

Više vladinih komisija, uključujući i Vorenovu komisiju, utvrdilo je da je Kenedija ubio Li Harvi Osvald koji je zbog tog zločina osuđen na smrt.

Atentat na Kenedija je i danas predmet širokih spekulacija i teorija zavere, mada nijedna od njih nije dokazana.