Sahranjena ubijena novinarka sa Malte

Svet 03. nov. 201719:58 > 20:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alessandro Bianchi

Stotine ljudi okupilo se na Malti na sahrani novinarke i blogerke koja se borila protiv korupcije Dafne Karuane Galicije, čije je ubistvo 16. oktobra izazvalo šok širom sveta.

Dafna Karuana Galicija sahranjena je u mestu Mosta kod Valete nedaleko od njene kuće i samog mesta gde je 53-ogodišnja novinarka poginula u eksploziji automobila.

Ubistvo novinarke koje skoro da nije vidjeno u nekoj zemlji Evropske unije duboko je šokiralo Evropu i svet.

„Danas je svet u žalosti zbog Dafne Karaune Galicije“, saopštila je Evropska komisija koja je na današnji dan spustila zastave na pola koplja u svom sedištu u Briselu i u svojim predstavništvima u svetu, na zahtev predsednika Žan-Kloda Junkera.

Misu u crkvi u Most održao je nadbiskup Malte Čarls Sikluna na ceremoniji zatvorenoj za medije. Više prisutnih su takodje tražili od snimatelja da prestanu da snimaju izvan crkve pri dolasku pogrebne povorke.

Porodica novinarke je izričito tražila da njena sahrana bude privatna.

Vlada Malte ipak je odlučila da danas proglasi nacionalni dan žalosti u znak sećanja na novinarku navodeći da „nikakav akt protiv slobode izražavanja nije dozvoljen u malteškoj demokratiji“. Kao i u Briselu, zastave su bile spuštene na pola koplja širom ostrva, najmanje države EU sa 430.000 stanovnika.

Osim predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, malo poznatih ličnosti je prisustvovalo današnjoj sahrani. Tajani je prošle nedelje zatražio medjunarodnu istragu da se rasvetli taj atentat.

Izvor : REUTERS/Alessandro Bianchi

Dafne Karuana Galicija „bila je čuvar, vojnik u prvim redovima u odbrani naših vrednosti“, rekao je Tajani.

Porodica nije želela prisustvo premijera Malte Džozefa Muskata, ni predsednice zemlje Mari-Luz Koleiro Preka kao ni vodje opozicije Adrian Delia.

Evropska komisija je ponovila danas zahtev za nezavisnom i detaljnom istragom i hapšenjem krivaca.

Medjunarodni mediji su se takodje mobilisali. Više medijskih šefova koji vode neke od najvećih listova ili redakcija na svetu danas su potpisali zajedničko pismo upućeno prvom potpredsedniku Evropske komisije Francu Timermansu, u kome traže da upotrebi svoja ovlašćenja da osigura da pravda bude zadovoljena i sloboda medija sačuvana na Malti.

„Ne treba dozvoliti ubicama Dafne da uspeju da uguše njenu istragu o korupciji u najvišim krugovima Malte“, napisali su danas direktori Gardijana, Monda, Fajnenšal tajmsa, El Paisa, Republike, Zidojče cajtunga, Njujork tajmsa i BBC-ja.

Za sada nije identifikovan nijedan osumnjičeni u istrazi koju vode malteški istražitelji uz pomoć stranih stučnjaka, odnosno američkog FBI i evropskog Europola.

Izvor : Tanjug/AP, The Malta Independent

Malteška vlada je obećala milion evra nadoknade za svaku informaciju koja će dovesti do počinilaca i naredbodavaca ubistva.

Na Malti mnogi nemaju poverenja u policijske i pravosudne zvaničnike, mnogi od kojih su bili na meti žustrih napada malteške novinarke.

Dafne Karuana Galicija ubijena je 16. oktobra u eksploziji automobila, neposredno po izlasku iz svoje kuće. Ona je saradjivala sa više malteških medija, a pre svega je bila poznata po blogu putem kojeg je otkrila više korupcionaških afera.