Džerom Pauel na čelu američkih Federalnih rezervi

Svet 02. nov. 201721:33 > 21:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Američki predsednik Donald Tramp je člana Upravnog odbora Federalnih rezervi (Fed) Džeroma Pauela postavio za novog šefa te institucije, gde će zameniti Dženet Jelen.

Njegova odluka je očekivana. Izvori iz Vlade su rekli za Asošijetid pres da se Tramp opredelio za Pauela i da će kasnije danas objaviti tu odluku.

Tramp je ovo objavio u ružićnaku Bele kuće dok je Pauel stajao pored njega. Američki predsednik je rekao da je Pauel stekao „poštovanje i divljenje svojih kolega“, tokom pet godina kao član sedmočlanog Upravnog odbora Federalnih rezervi.

Tramp je takodje pohvalo Dženet Jelen, koju je odlučio da ne nominuje za drugi mandat, rekavši da je ona „izvanredna žena koja je uradila sjajan posao“.

Pauel je rekao da mu je bila privilegija da služi dok su na čelu banke bili Jelen i bivši predsednik Feda Ben Bernanki, i da je on delio njihovu posvećenost. Rekao je da će „učiniti sve u svojoj moći“ da ostvari cilj Feda, kako je odredjen mandatom Kongresa, ; da postigne „stabilne cene i maksimalnu zaposlenost“.

Jelen koja nije bila prisutna je u saopštenju čestitala Pauelu na nominaciji i rekla da je uverena da je on duboko posvećen sprovodjenju vitalne javne misije Federalnih rezervi. Ona je rekla da će raditi sa njim da osigura glatku tranziciju.

Tramp je duže vreme razmatrao da li da sadašnju šeficu centralne banke Dženet Jelen izabere za novi mandat od četiri godine ili da postavi nekog drugog. Mandat Dženet Jelen se završava u februaru 2018.

Pauel (64) smatra se sigurnim izborom za šefa američke centralne banke i veruje se da će on nastaviti uzdržani pristup Dženet Jelen u podizanju referentnih kamatnih stopa.

Peul je umereni republikanac, pravnik i bivši bankar. Njegovo imenovanje koje treba da potvrdi Senat Kongresa SAD, predstavlja odredjeni kontinuitet u monetarnoj politici, navodi agencija Frans pres.

Pauel će biti prvi šef Feda za gotovo četiri decenije koji nema višu diplomu iz ekonomije. On je radio u Upravnom odboru Feda od 2012. posle karijere kao investicioni menadžer tokom koje je stekao lično bogatstvo od destina miliona dolara.