Seksualni skandali potresaju britansku vladu

Svet 02. nov. 201719:53 > 19:57
Podeli:
Izvor: Rojters

Posle Holivuda i Brisela, seksualni skandal potresa i London. Majkl Falon, britanski ministar odbrane, morao je da podnese ostavku kada su se u javnosti pojavile optužbe da je seksualno uznemiravao žene.

Britanska premijerka Tereza Mej postavila je u četvrtak Gavina Vilijamsona za novog ministra odbrane. Njegov prethodnik je pod istragom zbog stavljanja ruke na koleno jedne novinarke 2002. godine.

„Kultura se promenila tokom godina. Ono što je možda bilo prihvatljivo petnaest, deset godina, jasno je da nije prihvatljivo sada“, rekao je Falon.

Falon je u pismu upućenom britanskoj premijerki objasnio da ostavku podnosi jer njegovo prethodno ponašanje nije bilo u skladu sa visokim standardima koje pozicija ministra odbrane propisuje.

„Mislim da bi svi mogli da se osvrnemo u prošlost i uvek postoje stvari kojih se sramite i situacije u kojima ste bili drugačiji“, rekao je Falon.

Prošle nedelje je i nad britanskim ministrom za međunarodnu trgovinu Markom Garnijeom otvorena istraga, nakon što su se pojavili navodi da je od sekretarice tražio da mu kupi dva vibratora.

 „Ako je ta priča tačna, onda je to očigledno neprihvatljivo“, izjavio je ministar zdravstva Velike Britanije Džeremi Hant.

Premijerka Tereza Mej je sazvala sastanak lidera svih partija i u parlamentu zatražila da pravila ponašanja poslanika budu pooštrena.

„Nadam se da ćemo svi poslati poruku da želimo da imamo dovoljno poverenja da će se ovi slučajevi potpuno istražiti“, rekla je Mej.

Mejova je, takođe, naredila da se istraže optužbe protiv zamenika ministra odbrane Demijana Grina, za koga se tvrdi da je 2015. godine dodirnuo koleno književnice Kejt Maltbi i kasnije joj slao neprikladne poruke.