Netanjahu: Težim da popravim sporazum s Iranom

Svet 02. nov. 201715:37 > 16:01
Podeli:
Izvor: Reuters/Toby Melville

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u Londonu britanskoj koleginici Terezi Mej da neće raditi na poništenju sporazuma koji su velike sile potpisale sa Iranom, već će nastojati da ga popravi.

„Cilj koji imam na umu nije da se sačuva ili eliminiše taj sporazum, nego poboljšanje i ispravljanje glavnih propusta“, rekao je Netanjahu, dodajući da misli da bi oni koji žele da sačuvaju sporazum trebalo da sarađuju na popravljanju dokumenta.

Netanjahu je ranije pozivao na poništenje sporazuma s Teheranom, nazivajući ga lošim, dok je Mej zdušno podržavala taj sporazum iako je predsednik SAD Donald Tramp odlučio da ga ponovo ne potvrdi.

„Arapske zemlje sada vide Izrael ne kao neprijatelja, već neophodnog saveznika u bici protiv militantnog islama. Pretnja koju mi svi vidimo nije samo ponovno oživljavanje Irana koji je sklon ne samo dominaciji u regionu, već i razvoju nuklearnog oružja“, rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu je doputovao u London da prisustvuje obeležavaju stogodišnjice Balfurove deklaracije, kojom je Velika Britanija najavila podršku za stvaranje domovine jevrejskog naroda na teritoriji današnjeg Izraela.

„Izrael je posvećen miru, ja sam posvećen miru. Sto godina nakon Balfura Palestinci bi trebalo da konačno prihvate jevrejski nacionalni dom i konačno prihvate jevrejsku državu i kada to učine put do mira će biti beskrajno bliži. Po mom mišljenju, mir će biti dostižan“, rekao je Netanjahu.

Palestinci deklaraciju vide kao početni greh koji je izazvao katastrofu, masovno iseljavanje nakon rata koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine, navodi AP. Oko 800.000 Palestinaca je tada napustilo svoje domove. Ta izbeglička kriza oseća se i danas u regionu.