Kina odgovorila Trampu: Nikad nismo namerno stvarali suficit

Svet 02. nov. 201713:52 > 13:58
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jason Lee

Reagujući na komentar američkog predsednika Donalda Trampa, Kina je saopštila da nikada nije namerno stvarala suficit u trgovinskoj razmeni sa SAD i da su izvesna neslaganja neizbežna.

Donald Tramp je juče rekao da je trgovinski deficit SAD sa Kinom „probio granicu“ i dodao da je „toliko veliki i loš da je sramotno reći koji iznos je u pitanju“.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izrazila je nadu da će razlike biti prevaziđene kroz pregovore kako bi se „obezbedio zdrav i stabilan rast bilateralne trgovine i ekonomskih veza“.

„Nikada nismo namerno stvarali trgovinski suficit. Trenutni obrazac trgovinske saradnje Kine sa drugim zemljama, uključujući i SAD, određuje tržište. Usled naglog razvoja bilateralne trgovine i ekonomskih odnosa, neizbežno je da imamo neka neslaganja i razlike“, rekla je Hua novinarima.

Tramp treba da stigne u Peking u utorak u sklopu njegove desetodnevne turneje po Aziji. Očekuje se da glavne teme razgovora budu trgovina i pristup američkih proizvoda kineskom tržištu.

Prošlogodišnji trgovinski deficit SAD sa Kinom iznosio je 347 milijardi dolara. To je smanjenje od 5,5 odsto, pošto je u 2015. godini dostigao rekordne 367,2 milijarde dolara. To je najveći trgovinski deficit SAD sa bilo kojom zemljom.