CIA objavila dokumenta iz kuće u kojoj je ubijen Bin Laden

Svet 02. nov. 201711:33 > 11:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Larry Downing

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) objavila je dokumenta i snimke koji su pronađeni u kući u kojoj je ubijen vođe Al-Kaide Osama bin Laden u Pakistanu 2011.

U dokumentima, koji su do sada skrivani od očiju javnosti, nalazi se snimak odraslog sina vođe Al-Kaide Hamza bin Ladena. Javnost je do sada imala priliku da vidi samo njegove slike iz detinjstva.

Al-Kaida je u proteklim godinama objavila audio snimak Hamze bin Ladena, potencijalnog naslednika ubijenog vođe Al-Kaide Osame bin Ladena, a na njega blisko motre i iz suparničke ekstremističke organizacije Islamska država (ID).

U zbirci se nalazi oko pola miliona podataka, elektronskih i štampanih, koji su pronađeni u kući u kojoj je ubijen vođa Al-Kaide. Među dokumentima se nalazi i lični dnevnik Osame bin Ladena i snimak venčanja njegovog najstarijeg sina.

CIA još nije objavila sve podatke o akciji u kojoj je ubijen vođa Al-Kaide, navodeći da se radi o podacima koji mogu da ugroze nacionalnu bezbednost.

Obaveštajni zvaničnici navode da objavljivanje podataka pruža Amerikancima mogućnost da imaju bolji uvid u delovanje Osame bin Ladena.