Pućdemon: Spreman sam da odem u zatvor ako imam fer suđenje

Svet 31. okt. 201713:42 > 19:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Premijer Katalonije Karles Pućdemon izjavio je da se sklonio u Brisel jer su mu prava u Belgiji više garantovana nego u Španiji. Rekao je i da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko bi u Španiji imao pošteno suđenje. Kataloncima je poručio da je nezavisnost dugačak proces, i da će se boriti samo demokratskim sredstvima.

U subotu je španska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom time što je aktivirajući član 155. ustava razrešila dužnosti katalonsku vladu i sazvala izbore za 21. decembar. Potom je španski državni tužilac saopštio da su protiv katalonskih lidera podignute optužnice za pobunu zbog proglašenja nezavisnosti, a Karles Pućdemon se sklonio u Brisel.

Na konferenciji za štampu u glavom gradu Belgije, Pućdemon je rekao da je došao u prestonicu Evropske unije zbog bezbednosti, jer su mu prava u Briselu više garantovana nego u Kataloniji.

Rekao je i da će katalonska vlada, uprkos tome što je Madrid pokrenuo član 155, učiniti sve da pokrajinske institucije nastave da funkcionišu normalno.

Pućdemon je ponovio da će učestvovati na izborima 21. decembra, jer za svoje ciljeve želi da se bori na demokratski način. Poručio je da će poštovati ishod tih izbora, bez obzira na svoj rezultat, i upitao je šansku vladu da li će učiniti isto.

“Ne bojimo se, izaći ćemo i daćemo odgovor španskoj vlasti i celoj međunarodnoj zajednici. Tako moramo rešavati naše sukobe – ne zatvaranjem ljudi nego na demokratski način, i zato ćemo izaći na ove izbore”, rekao je on.

Pućdemon je međunarodnoj zajednici, a posebno EU, poručio da moraju da shtvate da je borba Katalonaca za nezavisnost, borba za vrednosti poput slobode, demokratije i nenasilja.

“To je borba protiv protiv stava španske vlade koju obeležava nasilje i nedijalog. Oni šalju ljude u zatvor, tome treba stati na kraj! Zato što će svi u Evropi inače platiti cenu. Želim poručiti Kataloncima da moraju biti spremni na dug proces. Suočeni smo sa državom koja poznaje samo represiju i koristi nasilje kako bismo odustali od svog političog projekta. Mi idemo dalje na miran način. To je naše oružje, to će biti temelj naše pobede”, rekao je on.

Optužio je špansku vladu i državnog tužioca da žele osvetu, a ne pravdu i rekao je da će odluka koliko dugo će ostati u Briselu zavisiti od razvoja situacije.

“Ovde smo nešto sigurniji, pa smo zato došli. Želimo da ne dođe do društvenih nemira, ne želim da moji ministri budu izloženi represiji i nasilju. Ne možemo to da tolerišemo. Dakle, ono što mi želimo je deeskalacija tenzija i želimo da nastavoimo sa svojim aktivnostima kao vlada. Možete videti reakciju španske vlade, nema garancije da ćemo imati pošteno suđenje u Španiji”, rekao je on.

Pućdemon je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i da je spreman da ode u zatvor na 30 godina ukoliko suđenje u Španiji bude pošteno, ali je izrazio sumnju da je to trenutno moguće. Uveren je takođe da delovanje na demokratski način ne može rezultirati dugom zatvorskom kaznom.

“Tražimo od EU da reaguje jer je naš sukob političke prirode, a politički sukob treba i političko rešenje. Moramo sesti za isti sto i razgovarati”, naveo je Pućdemon, ocenivši da proglašenjem nezavisnosti nije nastao haos u Kataloniji, a i ako jeste, za to je, prema njegovoj oceni, kriva španska policija i nasilje koje je ispoljila prema demonstrantima.

Podsetio je i da je pokrajinske izbore 2015. dobio sa programom koji je predviđao proglašenje nezavisnosti na kraju mandata, i da mu sada španska država preti zatvoro samo zato što je učinio ono što je obećao u kampanji.