EP za međunarodnu istragu o ubistvu malteške novinarke

Svet 24. okt 201721:32 > 21:40
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani zatražio je da se sprovede međunarodna istraga da se rasvetli ubistvo malteške novinarke i blogerke Dafne Karuane Galicije, koja je poginula u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila.

„Mislim da i Evropol treba da bude uključen u okviru međunarodne istrage“, rekao je Tajani posle upućivanja poziva malteškim vlastima da ulože napore da pronađu odgovorne za njeno ubistvo. 

Za Evropsku komisiju prioritet je da se sprovede nezavisna i detaljna istraga da bi se izveli pred sud odgovorni za to ubistvo, rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, tokom rasprave o tom slučaju u Evropskom parlamentu u Strazburu. 

„Nasilna i brutalna smrt Dafne, činjenica da se dogodila ovde u zemlji članici EU je duboko šokantna“, dodao je Timermans i odao poštu ubijenoj blogerki. 

Dafne Karuana Galicija ubijena je 16. oktobra u eksploziji svog automobila, neposredno po izlasku iz njene kuće. Ona je sarađivala sa više malteških medija, a pre svega je bila poznata po blogu putem kojeg je otkrila više korupcionaških afera. 

Ona je bila „stražar, vojnik u prvoj liniji fronta u odbrani naših vrednosti“, rekao je Tajani i dodao da njeno ubistvo ne sme da ostane nekažnjeno. 

„Sa kakvim kredibilitetom možemo da branim novinare sveta ako nismo u stanju da im pružimo zaštitu kod nas“, rekao je predsednik EP.

On je rekao da će novinarska sala u sedištu Parlamenta u Strazburu od sada nositi ime malteške novinarke.
Evroposlanici su minutom ćutanja odali poštu novinarki u prisustvu njena tri sina i supruga.

Vođa glavne političke grupe u Evropskom parlamentu Nemac Manfred Veber smatra da se pored pitanja slobode štampe ostavlja i pitanje da li malteška država i dalje funkcioniše.

Pedesettrogodišnja novinarka je otkrila više skandala i žestoko napadala rođake i saradnike malteškog premijera Džozefa Muskata, a skorije i vođu nacionalističke opozicije. Malteška vlada ponudila je nagradu od milion evra za informacije koje mogu dovesti do identifikovanja odgovornih sa ubistvo.

Evroposlanici su takođe danas usvojili rezoluciju u kojoj pozivaju Evropsku komisiju da do kraja godine predloži propise da se obezbedi zaštita zviždača na nivou Evrope.