Volfgang Šojble favorit za predsednika Bundestaga

Svet 24. okt 201708:58 > 09:01
Podeli:
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

U Berlinu će biti održana konstitutivna sednica novog saziva Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, na kojoj će prvi put biti 92 poslanika ekstremne desnice izabranih na izborima 24. septembra.

Konzervativci kancelarke Angele Merkel pobedili su na izborima, ali nisu osvojili većinu da sami formiraju vladu i zabeležili su najgori rezultat od 1949. godine, zbog čega će Merkelova u četvrtom mandatu biti oslabljena, ocenjuje agencija Frans pres.

U parlament ulazi prvi put populistička stranka Alternativa za Nemačku koja je na izborima dobila 12,6 odsto glasova, što je nezapamćeni rezultat za stranku takve vrste u posleratnoj Nemačkoj.

AfD će sa 92 poslanika biti treća stranka u Bundestagu.

Na prvoj sednici parlamenta biće izabran i njegov novi predsednik, a očekuje se da će Bundestag voditi konzervatica Volfgang Šojble koji uživa veliku podršku većine poslanika.

Merkelova je uspela da ubedi Šojblea, veterana nemačke politike, da odustane od funkcije ministra finansija i bude kandidat za predsednika parlamenta.

U međuvremenu su u toku pregovori za formiranje nove vlade.

Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke i njena saveznica Hrišćansko-socijalna unija pregovaraju s liberalima i sa Strankom zelenih. Analitičari smatraju da bi pregovori mogli dugo da traju pošto do sada nije nikada vladala takva koalicija.