ANO tajkuna Andreja Babiša vodi na izborima u Češkoj

Svet 21. okt 201716:50 > 16:55
Izvor: Tanjug, AP Photo/Petr David Josek

Akcija nezadovoljnih građana (ANO) tajkuna i bivšeg ministra Andreja Babiša vodi na parlamentarnim izborima u Češkoj sa 31 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati sa polovine birališta.

Preliminarni rezultati pokazuju da, iako još nema rezultata iz velikih gradova, da su Česi masovno glasali za populiste, koji su uspeli da ih ubede da su upravo oni ti koji se bune protiv sistema, elita i tradicionalnih stranaka. 

Babiš je ostvario izborni rezultat bez jasnog programa i uz maglovita obećanja da će Češku voditi uspešno isto kao i svoj koncern prehrambene industrije Agrofert. On je uspeo da ubedi birače da je antisistemska stranka, iako je ANO poslednje četiri godine bila u vladi socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke, a Babiš ministar i vicepremijer. 

Ukoliko ANO ostane na oko 80 mandata, kako sada izgleda, moći će da za sastavljanje vlade traži samo jednog koalicionog partnera, pošto se oko cenzusa kreće pet stranaka.

Protestni glasovi protiv starih političkih elita doveli su na drugo mesto, sa preko 11 odsto glasova, češku ekstremnu desnicu, Slobodu i direktnu demokratiju, ugostitelja i vlasnika turističke agencije Tomija Okamure. Oni su dobili poverenje birača zahvaljujući oštroj retorici prema Romima i muslimanima. 

Paradoks ovih sedmih parlamentarnih izbora u samostalnoj Češkoj jeste da su češki birači u pojačanim ksenofobnim bojaznima, ne samo protiv izbeglica i muslimana nego i stranih radnika iz Ukrajine i sa Balkana, masovno glasali za dvojicu imigranata – Slovaka Andreja Babiša i Tomija Okamuru, čiji otac je iz mešovitog japansko-korejskog braka, a Okamura je neko vreme živeo u Japanu. 

Pobuna protiv tradicionalnih stranaka i elita donela je uspeh i češkim Piratima koji sa skoro 10 odsto glasova, moguće i više jer imaju jaku bazu u Pragu iz koga glasovi još nisu stigli, prvi put ulaze u parlament sa verovatno 22 poslanika. 

Na izborima je neočekivani debakl doživela levica, ne samo do sada vladajuća Češka socijaldemokratska stranka koja nakon prebrajanja glasova sa polovine birališta ima svega 7,6 odsto glasova, već i nereformisani komunisti za koje su sve do ovih izbora Česi glasali kada su želeli da u glasačke kutije ubace protestni glas.

Komunisti su osvojili manje od osam odsto glasova, iako su ankete predviđale da će oni biti druga ili treća stranka u parlamentu, a možda čak ući u vladu. 

U novi saziv Poslaničkog doma, prema preliminarnim rezultatima, ući će osam stranaka, a vladu će sastavljati, kako ga često zovu Babiskoni ili češki Tramp, najbogatiji Slovak i drugi najbogatiji čovek u Češkoj, Andrej Babiš. 

Konačni rezultati izbora biće poznati večeras.