Da li će Kurc postati najmlađi kancelar u istoriji Evrope?

Svet 14. okt. 201719:05 > 19:42
Podeli:
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Austrijanci u nedelju izlaze na birališta. Zanimljivo je da prema anketama vodi lider Narodne stranke i dosadašnji ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc. Ukoliko pobedi, mogao bi da postane najmlađi kancelar u istoriji, a Austrija na čelu s njim krene udesno.

Izbori u Austriji, sudeći prema anketama, mogli bi da iznedre veliko iznenađenje, najmlađeg kancelara u istoriji Evrope. Sebastijan Kurc (31) je protivkandidate u ovoj trci ostavio iza sebe sa šest do osam posto prednosti.

„Mogu da vam obećam da ćemo sve da učinimo kako bi okončali zloupotrebu i useljavanje u naše društvene sisteme tako da samo oni koji ih stvarno trebaju mogu da imaju koristi od njih. I danas takođe mogu da obećam da ćemo zaustaviti ilegalne migracije kako bismo postigli više reda i sigurnosti u Austriji“, poručuje Kurc.

Ovaj žestoki kritičar imigracija, nakon što je preuzeo vođstvo konzervativne stranke, raskinuo je 10 godina dugu koaliciju s levicom, pa se očekuje nova postizborna koalicija njegove stranke s krajnjim desničarima, usprkos podbadanjima dvojice čelnika tokom kampanje.

„Vreme je za pravu i iskrenu promenu u ovoj zemlji. OVP deo je vlade već 31 godinu, a sada ima plakate u kampanji koji govore: ‘Vreme je za promenu’, to je ruganje. Bio je na vlasti 31 godinu. Promena će se dogoditi samo s jakim FPO-om, tako da crna i crvena (koalicija socijaldemokrata i konzervativaca) ne može da našteti ovoj zemlji i dovede je do negativnog razvoja“, upozorava Hajnc Kristijan Štrahe, FPO-ov kandidat za premijera.

Kurcovi protivkandidati, Kern i Štrahe stariji su od njega gotovo 20 godina. S 27 je postao najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi. Pre samo pet meseci preuzeo je stranku i doveo je na vrh austrijske politike. Danas su mu izgledi za pobedu veliki.

„Kern više nije omiljen. Tokom ove kampanje, pomalo se okrenuo u jedinog predstavnika koji je za establišment i stoga je postao izložen napadima. Postoji promena raspoloženja u Austriji, ne radikalne promene, ali većina je mišljenja da bi stvari trebalo da se rade drugačije. I upravo to predstavlja Sebastian Kurc iz OVP-a“, smatra politički analitičar Tomas Hofer.

Svi kandidati koriste svaku priliku da građane pozovu na glasanje.

„Morate da izađete. Idite kod komšija, u pabove, kod prijatelja, recite im šta se događa. Uveravam vas da ćemo biti uspešni na ovim izborima. Kao uvek, stojimo rame uz rame. Hvala vam“, poziva Kristijan Kern, SPO-ov kandidat za premijera.

Kurc, kog nazivaju Mesijom i Carem, izgledan je pobednik austrijskih parlamentarnih izbora, ali su Kern i Štrahe konkurenti sa dugogodišnjim iskustvom u politici.