Pariz, London, Berlin i Moskva podržavaju sporazum sa Iranom

Svet 13. okt. 201720:50 > 22:11
Podeli:
Izvor: Reuters/STR

Lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije saopštili su da su i dalje privrženi nuklearnom sporazumu s Iranom i pozvali SAD da ne podrivaju taj dogovor koji sprečava da Iran dobije nuklearno oružje.

Francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Tereza Mej su u zajedničkom saopštenju naveli da primaju k znanju odluku američkog predsednika Donalda Trampa da ne potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma i ocenili da je očuvanje sporazuma od interesa za zajedničku bezbednost.

Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 13 godina diplomatije i veliki korak napred da se iranski nuklearni program ne koristi u vojne svrhe, naveli su Makron, Merkel i Mej.

„Ohrabrujemo administraciju i Kongres SAD da razmotre implikacije po bezbednsot SAD i njenih saveznika pre nego što preduzmu korake za podrivanje nuklearnog sporazuma, kao što je vraćanje sankcija Iranu ukinutih po sporazumu“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da dele bojazan zbog iranskog raketnog programa, kao i njegovih aktivnosti u regionu, dodajući da su spremi da preduzmu mere za rešavanje tih pitanja u saradnji sa SAD.

„Očekujemo da se Iran angažuje u konstruktivnom dijalogu za zaustavljanje destabilizujućeg delovanja i radu ka pregovaračkim rešenjima“, naveli su Makron, Merkel i Mej.

Mogerini: Tramp nema ovlašćenje da poništi sporazum

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je učestvovala u postizanju sporazuma, rekla je da nuklearni sporazum s Iranom ne može da okonča nijedan lider, pa ni američki predsednik.

„Američki predsednik ima mnoga ovlašćenja, ali ne i ovo“, kazala je ona.

Mogerini je navela da nije bilo kršenja nuklearnog sporazuma i da on funkcioniše. Takav stav su zauzeli i međunarodni posmatrači koji kontrolišu sprovodjenje sporazuma.

„Radi se o snažnom sporazumu koji pruža garancije i jak mehanizam za praćenje“, rekla je visoka zvaničnica EU.

Rusija žali zbog Trampove odluke

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kritikovalo je novu Trampovu strategiju prema Iranu, ocenivši je kao „agresivnu i preteću retoriku“ i saopštilo da očekuje da nuklearni sporazum s Teheranom ostane netaknut.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da žali zbog Trampove odluka da ne potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i ocenilo da „neće imati direktan uticaj na sprovodjenje“ tog sporazuma, već je „deo unutrašnje debate“ u SAD.

„Neprihvatljivo je korišćenje agresivne i preteće retorike. Upotreba takvih metoda da bi se rešili problemi koji se tiču osnovnih bezbednosnih interesa drugih zemalja može samo da bude neuspešna“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Rusija smatra da „Iran verno ispunjava svoje obaveze“ i da je nuklearni sporazum s Iranom „već pomogao jačanju mira i bezbednosti u svetu“.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je za Interfaks da Moskva „želi da se nada da Kongres (SAD) neće preduzeti nijednu akciju koja bi rezultirala faktičkim kršenjem sporazuma“.

Makron: Francuska ostaje posvećena nuklearnom sporazumu

Francuski predsednik Emanuel Makron planira da poseti Iran, što će biti prva poseta šefa francuske države ili vlade Teheranu od 1971. godine, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je u telefonskom razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem potvrdio da Francuska ostaje posvećena nuklearnom sporazumu uprkos odluci američkog predsednika Donalda Trampa.