Izreal i Saudijska Arabija pozdravljaju Trampov stav o Iranu

Svet 13. okt. 201720:28 > 21:57
Podeli:
Izvor: Reuters/Abir Sultan

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je predsedniku SAD Donaldu Trampu na "hrabroj odluci" da ne potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma s velikim silama.

„On se smelo usprotivio terorističkom režimu Irana. Da je sporazum s Iranom ostavljen nepromenjen jedna stvar je apsolutno izvesna, za nekoliko godine naistaknutiji svetski teroristički režim bi imao arsenal nuklearnog oružja“, rekao je Netanjahu, ocenivši da je to „ogromna opasnost za kolektivnu budućnost“.

Lider Izraela je rekao takođe da je Tramp stvorio „mogućnost da se popravi loš sporazum, da se unazadi iranska agresija i suprotstavljanje njegovoj zločinačkoj podršci terorizmu“, preneli su izraelski mediji.

„Zato Izrael podržava tu mogućnost“, rekao je Netnjahu.

Kabinet izraelskog premijera je prethodno saopštio da je državni sekretar SAD Reks Tilerson telefonirao Netanjahuu da ga obavesti o detaljima nove američke strategije prema Iranu.

Podrška Saudijske Arabije

Saudijska Arabija pozdravila je „čvrstu strategiju“ predsednika SAD prema Iranu.

„Saudijska Arabija podržava i pozdravlja čvrstu strategiju predsednika Trampa prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici“, navedeno je u saopštenju Vlade u Rijadu.