Pućdemon za CNN: Prihvatili bismo "škotski" referendum

Svet 12. okt. 201715:22 > 18:50
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jordi Bedmar/Presidency Press Service via AP

Prema odluci pokrajinskog parlamenta, Katalanija ja bila nezavisna samo par trenutaka. Odmah posle progalašenja nezavisnosti, odluka je bila suspendovana.

Španski premijer, Marijano Rahoj zatražio je juče od predsednika Katalonije da u roku od pet dana pojasni da li je pravno secesija izvršena ili ne. Ako jeste, Madrid preti aktviranjem člana 155 Ustava Španije, po kome bi centralne vlasti preuzele direktnu kontrolu nad pobunjenom pokrajinom.

CNN-ov Nik Robertsoen imao je ekskluzivni razgovor sa predsednikom Katalonije, Karlesom Pućdemonom.

CNN: Da li ste zabrinuti zbog toga što bi španska Vlada mogla da aktivira član 155 po kome biste mogli biti uhapšeni?

„Španska vlada nema razloga da se pozove na član 155 i to bi bila greška. Zabrinut sam da to mogu da učine, jer to ne bi pomoglo rešavanju sukoba. I šta bi značilo moje pritvaranje? Ja nisam kriminalac, ja radim ono što moj parlament traži od mene. Moje pritvaranje bi bila strašna greška. Zatvor zbog političkih neslaganja“.

CNN: Šta je vaš suštinski uslov da biste prihvatili referendum koji bi bio prihvatljiv i za špansku vladu? Govorili ste o „škotskom scenariju“. Da li je takav referenduma prihvatljiv za Madrid?

„Naravno, spremni smo da prihvatimo referendum poput onog koji se održao u Škotskoj. Predlagali smo to i ranije, ali vrata su i dalje otvorena, naravno da je to dobar scenario. Ono što velika većina ljudi želi u Kataloniji i izvan nje. Spreman sam da radim na uslovima koji bi nam omogućili škotski scenario“.

CNN: Vaši kritičari u Kataloniji kažu da vi delite ljude i ugrožavate njihov posao.

„Moja odgovornost je očigledno da vodim računa o onom što se dešava i da se brinem kada stvari ne uspevaju. Ali, problemi su pokrenuti policijskim nasiljem. Politički problemi se moraju rešiti u politici, ne s policijom“.

CNN: Zar nije na neki način ovo vaše političko samoubistvo, jer rizikujete da se koalicija za nezavisnost podeli? To bi bilo u korist premijera (Španije Marijana) Rahoja.

„Vladajuća koalicija je čvrsta i vrlo ujedinjena. Druga stvar je podeljena parlamentarna većina. Takođe nemam poseban interes da politički preživim. Moj interes je da preuzmem maksimalnu odgovornost i maksimalnu koherentnost i maksimalnu efikasnost s obzirom na cilj koji imamo“, zaključio je Pućdemon.