Pućdemon potpisao i suspendovao "deklaraciju o nezavisnosti"

Svet 10. okt. 201722:39 > 22:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Albert Gea

Predsednik španske oblasti Katalonije Karles Pućdemon potpisao je večeras deklaraciju o nezavisnosti te oblasti od Španije, koju je potom suspendovao.

Posle Pućdemona, dokument pod nazivom „Deklaracija predstavnika Katalonije“ potpisalo je nekoliko desetina poslanika regionalnog parlamenta, javila je agencija AP.

U dokumentu se navodi da se formira „Republika Katalonije kao nezavisna, suverena i pravna država“, ali je Pućdemon suspendovao primenu deklaracije pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Ceremonija potpisivanja tog dokumenta održana je samo nekoliko sati posle obraćanja Pućdemona u parlamentu Katalonije, kada je rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom.

Vandredna sednica vlade u Madridu zbog Katalonije

Zamenica premijera Španije Soraja Saenc de Santamarija rekla je da je zbog situacije sa Katalonijom vanredna sednica vlade zakazana za sutra.

Ona je rekla da lider Katalonije Pućdemon „ne zna gde se nalazi i kuda ide“, nakon što je u katalonskom parlamentu potpisana deklaracija o nezavisnosti koja odmah potom suspendovana.

„To je bio govor osobe koja ne zna gdese nalazi, kuda ide ili gde hoće da ide“, rekla je ona i dodala da je za sredu ujutro zakazana vanredna sednica španske vlade na kojoj će se razgovarati o odgovoru katalonskoj odluci.

Katalonski lider Karles Pućdemon, prethodno je u svom obraćanju pred regionalnim parlamentom, naveo je da želi da deeskalira tenzije nastale s referendumom. Rekao je da će poštovati rezultat referenduma, ali da će prvo tražiti rešenje kroz pregovore sa Španijom.

„Želim da sledimo volju naroda Katalonije, da postane nezavisna država“, rekao je što je odmah propraćeno aplauzom poslanika, ali je nastavio: „Predlažemo da suspendujemo deklaraciju o nezavisnosti, kako bismo radili na rezultatima referenduma. Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga“.

Lider Katalonije je ponovio zahtev o međunarodnom posredovanju o rešavanju krize, čemu se protive vlasti u Madridu.

Španska vlada zatim je ocenila je da je strategija predsednika oblasti Katalonije Karlesa Pućdemona koji je, kako smatra, implicitno proglasio nezavisnost „neprihvatljiva“ kao ni njegova ponuda da je suspenduje.