Madrid i Barselona u belom: "Hoćemo li da pričamo"

Svet 07. okt. 201714:12 > 18:46
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP Photo/Emilio Morenatti

Hiljade građana Španije okupilo se danas na simultanim demonstracijama u Madridu i Barseloni, kako bi pozvali na dijalog usred političke krize zbog nastojanja katalonskih vlasti da proglase nezavisnost tog španskog regiona.

Na ulice glavnog grada Španije Madrida i prestonice Katalonije Barselone izašli su građani obučeni u belo i sloganom „Hoćemo li da pričamo“ poslali poruku španskim političarima. Organizatori tih skupova tražili su od građana da ne donose ni španske ni katalonske zastave na protest i da nose belu odeću. 

U Madridu je istovremeno održan još jedan skup, građana koji podržavaju jedinstvo Španije i protive se nezavisnosti Katalonije. 

Izvor : Tanjug, AP Photo/Paul White

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, koji španska centralna vlast ne priznaje i koji je Ustavni sud Španije proglasio nelegalnim. 

Katalonske vlasti juče su saopštile konačne rezultate referenduma, prema kojima se za nezavisnost izjasnilo 90,18 odsto birača, ali je izlaznost bila svega 43,03 odsto. 

Vlasti tog bogatog regiona na severoistoku Španije razmatraju da li da jednostrano proglase nezavisnost, za šta, prema katalonskom zakonu o referendumu, imaju rok od 48 sati od zvaničnog objavljivanja rezultata.