Anketa: Samo 24 odsto Amerikanaca podržava politiku Trampa

Svet 07. okt. 201713:33 > 13:42
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Manuel Balce Ceneta

Svega 24 odsto Amerikanaca smatra da se njihova zemlja kreće u dobrom smeru posle burnog letnjeg perioda za predsednika SAD Donalda Trampa, što je pad od 10 odsto u odnosu na junsko istraživanje, pokazala je anketa Asošiejted presa i organizacije NORC.

Pad optimizma naročito je izražen među Trampovim republikancima, pošto je 60 odsto u junu izjavilo da SAD idu u pravom smeru, a sada njih svega 44 odsto.

Šira slika takođe je sumorna za predsednika SAD pošto gotovo 70 odsto Amerikanaca kaže da Tramp nije staložen i sposoban da se lako nosi s izazovima, a većina ispitanika ga ne smatra ni poštenim ni snažnim liderom.

Više od 60 odsto građana SAD ne odobrava Trampov odnos prema rasnim pitanjima i imigraciji, kao ni njegovu spoljnu politiku.

Ukupno gledano, 67 odsto Amerikanaca ne odobrava ono što Tramp radi kao predsednik, a među njima je i trećina ispitanih republikanaca.

Tramp nešto bolje stoji po pitanju ekonomije, pošto njegovu politiku u toj oblasti odobrava 42 odsto, dok 56 odsto ne podržava njegove poteze.

Anketa je sprovedena posle turbulentnog perioda za Trampa, tokom kojeg je on zapretio ratom Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih proba. Takođe, javnost je žustro reagovala na to što je on okrivio „obe strane“ za sukobe ekstremnih desničara i učesnika kontramitinga u Šarlotsvilu, kao i na pomoć područjima pogođenim uraganima. Burno je bilo i u Beloj kući, iz koje je otišlo nekoliko Trampovih bliskih saradnika.

U ispitivanju je od 28. septembra do 2. oktobra učestvovalo 1.150 građana SAD.