Zeman kritikuje: Odvajanje Krima nezakonito, a Kosovo u redu

Svet 06. okt 201709:53 > 09:54
Podeli:
Izvor: MICHAL CIZEK / AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je povodom referenduma u Kataloniji da se međunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima kada je prihvatila kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i prihvatila otcepljenje Kosova, a istu stvar na Krimu nazvala nelegalnom aneksijom od strane Rusije, dok je protiv nezavisnog Kurdistana.

„Ja sam tada kritikovao otcepljenje Kosova. Smatram da je to flagrantno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN koja je, ako se još sećate, garantovala teritorijalni integritet Srbiji zajedno sa Kosovom. Nažalost, desilo se nešto što se zove meriti dvostrukim aršinom, tzv. dupli standardi. Kada je referendum na Krimu onda je to nezakonita aneksija, kada se osamostali Kosovo onda je sve u redu“, kazao je sinoć Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu televiziju TV Barandov.

Češki predsednik je rekao da ono što on kao šef države može da učini, jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora već da predstavništvo ostane na nivou otpravnika poslova.

„Ja kao predsednik sam reagovao tako da ne imenujem našeg ambasadora u Prištini. Zato što ga ja ne imenujem onda ga jednostavno tamo neće biti. I ne primam kosovskog otpravnika poslova kada primam strane ambasadore“, kazao je Zeman.

Za razliku od Kosova i Krima, predsednik Zeman ne vidi problem u tome da se održi referendum u Kurdistanu i Kurdi dobiju svoju državu na teritoriji Iraka.

„Nadam se da se neće uvrediti iračka vlada. Tamo se mlate suniti i šiiti, uz to imate i terorističke ćelije islamske države a jedina snaga sposobna za borbu je vojska Kurda. Šta je loše u tome da postane nezavisni Kurdistan? Da, znam da bi protestovale Turska, jer bi se plašila da će se to preneti u istočnu Tursku gde je jaka kurdska manjina“, kazao je Miloš Zeman.

Predsednik Češke rekao je da mu je izuzetno drago što je Češka uspela da pošalje upravo Kurdima oružje za borbu protiv Islamske države, a podsetio je da je diplomatskih planova da Kurdi dobiju svoju državu bilo još odmah posle Drugog svetskog rata, ali da su oni pali u vodu i sada bi se, ako bi nezavisni Kurdistan obuhvatio samo delove Iraka, a ne suseda, oni samo obnovili.