Nijagarini vodopadi ponovo crni, otpadne vode u reci

Svet 06. okt. 201700:12 > 00:14
Podeli:
Izvor: Anadolija/Volkan Furuncu

Višak neprerađene vode iz kanalizacije ponovo je našao put u reku Nijagaru, dva meseca pošto se pred turistima reka zacrnela u blizini čuvenih vodopada, naveli su državni zvaničnici.

Odbor za vode Nijagarinih vodopada je objavio da je Odeljenju za zaštitu životne sredine države Njujork prijavio da je višak otpadnih voda ispušten u sredu, kada je zbog jake kiše prekoračen kapacitet postrojenja za preradu otpadnih voda.

To državno odeljenje je saopštilo da je tako nastala „loše obojena“ rečna voda čime je prekršen standard kvaliteta vode države Njujork.

„Uzastopne povrede propisa su potpuno neprihvatljive“, saopštilo je Odeljenje države Njujork i dodalo da je maksimalna kazna za kršenje kvaliteta vode 37.500 dolara dnevno, po svakom slučaju kršenja.

Odbor za vode Nijagarinih vodopada je odgovorio da nema načina da kontroliše boju kanalizacione vode koja se preliva kada pada kiša. On kaže da je prelivanje „direktna posledica zastarele infrastrukture i projektnih ograničenja sistema“.

Taj odbor je u saopštenju još rekao da „i dalje snažno podržava velike – i još odavno zakasnele – državne i savezne investicije u poboljšanje kapitalne infrastrukture zastarelihm postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Velikih jezera“.

Mnogi stariji sistemi za preradu otpadnih voda u SAD imaju slične probleme. Odbor je rekao da unapredjenje može biti preskupo da ga za opštine obave same.

Krajem jula, smrdljiva kanalizaciona voda obojila je vodu kraj podnožja Nijagarinih vodopada u „uznemirujuće crno“, i to baš tokom jednog vikenda s posebno velikom posetom turista.

Država je zato kaznila Odbor vodu za vodu sa 50.000 dolara i rekla da bi ta služba morala da promeni postrojenje, a i da traži odobrenje države pre bilo kakvog budućeg ispuštanja kanalizacione vode.

Lokalni vodni zvaničnici su medjutim za to okrivili zastarelu opremu, kao i lošu komunikaciu među svojim službenicima.