Španska vlada odbila predlog Pućdemona o posredovanju

Svet 04. okt. 201721:47 > 23:07
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jordi Bedmar/Presidency Press Service via AP

Katalonski lider Karles Pućdemon nazvao je špansku vladu "neodgovornom" zbog odbijanja posredovanja u političkoj krizi u kojoj se Španija nalazi i pozvao vladu da prihvati predlog o posredovanju. Španska vlada odbila poziv.

„Ako gospodin Pućdemon želi da razgovara ili pregovara, ili pošalje posrednike, on dobro zna šta treba da uradi – da se vrati na stazu zakona koju nikada nije trebalo da napušta“, saopštila je vlada u Madridu.

Pućdemon je prethodno u govoru na televiziji optužio i španskog kralja Felipea VI da sledi „katastrofalnu“ politiku vlade u Madridu prema Kataloniji i da svesno ignoriše milione Katalonaca, preneo je AP.

„Kralj je usvojio govor i politiku Rahojeve (španski premijer Marijano) vlade koja je katastrofalna za Kataloniju i svesno ignoriše milione Katalonaca koji ne misle kao oni“, izjavio je Pućdemon.

On je rekao da je kralj da je „razočarao Katalonce“.

Katalonski lider je osudio policijsko nasilje tokom referenduma o nezavisnosti Katalonije kom su se centralne vlasti protivile i pokušale da ga spreče.

„Održali smo referendum usred do sad neviđene represije i narednih dana ćemo učiniti sve da postupimo po rezultatima referenduma“, naveo je on.

Španija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u više decenija posle referenduma o nezavisnosti Katalonije na kom je za nezavisnost, prema katalonskim vlastima, glasalo više od 90 odsto izašlih birača.