Poljski ministar: Samo NATO može da spreči ambicije Rusije

Svet 29. sep 201709:01 > 09:04
Izvor: Reuters/Ints Kalnins

Ministar odbrane Poljske, Antoni Maćerevič je izjavio da "samo zajednička odbrana Istočnog krila NATO može da zaustavi imperijalne ambicije Rusije", i obećao da će poljski vojnici ostati u vojnoj bazi Adaži u Letoniji kao pojačanje NATO dokle god to bude potrebno, javljaju poljski mediji.

„Poljska ostaje ovde toliko dugo koliko god to bude potrebno. Za Poljsku nema ni tračka sumnje da je zajednička odbrana Istočnog krila NATO jedini način da se zaista zastraši Rusija i zaustavi ruski imperijalizam. Svi smo zahvalni zbog odluka samita NATO“, kazao je Maćerevič koji je u četvrtak u Letoniji posetio poljske vojnike u borbenom bataljonu NATO pod kanadskom komandom.

Borbeni bataljon od oko 1.000 vojnika koji je u Letoniji razmešten u aprilu, jedan je od četiri koje je NATO kao pojačanje poslao na Istočno krilo, na granice sa Rusijom, da smiri strah baltičkih republika i Poljske od agresije Rusije.

Uz kanadske i poljske vojnike, u njegovom sastavu su i vojnici Italije, Albanije, Slovenije i Španije, čiji su se ministri odbrane u četvrtak sastali u Letoniji.