Makronova vlada smanjuje poreze i potrošnju

Svet 27. sep 201718:37 > 18:43
Izvor: Tanjug / Yoan Valat via AP

U okviru budžetskih planova za narednu godinu vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona želi da nadoknadi smanjivanje poreza smanjenom potrošnjom i tako smanji deficit.

Francuski budžet, danas predstavljen na sednici vlade, bazira se na procenjenom rastu od 1,7 odsto sledeće godine, što je isto kao i ove godine.

Vlada planira da sledeće godine prihode od poreza smanji za 10 milijardi evra u želji da podstakne rast i zapošljavanje. Istovremeno, predlaže se 15 milijardi evra budžetskih izdataka manje.

Makron je u maju izabran zbog obećanja da će učiniti francusku ekonomiju konkurentnijom u svetu.

Francuska vlada želi da smanji javni deficit na 2,6 odsto bruto društvenog proizvoda, što je ispod granice od tri odsto koju propisuje Evropska unija.

Ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je cilj budžeta da „ubrza ekonomske promene u Francuskoj“ i da problemi zemlje neće biti rešeni većom javnom potrošnjom.

„Iskustvo nam je pokazalo da veća javna potrošnja ne vodi smanjenju nezaposlenosti, naprotiv“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, budžet je „fer jer zadovoljava očekivanja Francuza, bez izuzetaka“.

Očekuje se da će i kompanije i domaćinstva imati koristi od smanjenja poreza. Jedan od ključnih delova je ukidanje poreza na bogatstvo koji se trenutno primenjuje na ljude sa više od 1,3 miliona evra sredstava. Umesto toga, vlada želi da uvede porez na nekretnine, što je potez za koji se nadaju da će privući bogatije Francuze i strane investitore u zemlju.

Potrošnja će biti smanjena u oblastima troškova za pomoć za stanovanje, javni prevoz kao i za državni zdravstveni sistem.

Državni zdravstveni sistem Francuske se smatra jednim od najboljih u svetu ali je opterećen sve većim dugovima.

Vlada želi da troši više na odbranu, pravosuđe, policiju, obrazovanje i životnu sredinu, koje smatra prioritetima.

U okviru promocije zelenih tehnologija, vlasnici dizel vozila će plaćati za 10 odsto veći porez. Prošle nedelje su usvojene reforme tržišta rada da bi se povećao rast i zapošljavanje. Levičarski sindikati smatraju da te mere slabe zaštitu prava radnika. Reforme socijalne zaštite i obuke za posao su planirane za sledeću godinu.