Palestina postala članica Interpola

Svet 27. sep 201712:51 > 12:52
Izvor: ROSLAN RAHMAN/AFP

Palestinska uprava je primljena u Interpol kao zemlja članica uprkos naporima Izraela i SAD da izvrše pritisak na Izvršni komitet te organizacije da blokira ovakav pokušaj pre nego što dospe do Generalne skupštine medjunarodne policijske organizacije, javljaju izraelski mediji.

Interpol je saopštio danas preko svog Tviter naloga i na svojoj vebstranici da su „Država Palestina i Solomonska ostrva od sada zemlje članice“ posle glasanja na Generalnoj skupštini u Pekingu.

Palestinci su proglasili odlučujuću pobedu jer se za prijem izjasnilo 75 od 133 zemlje koje su učestvovale u anonimnom glasanju. Samo 24 države su glasale protiv, a 34 su se uzdržale.

Izrael se nadao da će Izvršini komitet koji odredjuje dnevni red generalne skupštine odlučiti da ne stavi palestinski zahtev na glasanje, objašnjavajući da Palestina nije država prema parametrima Interpola.

Medjutim, komitet nije tako postupio i generalna skupština je glasala velikom većinom glasova za prijem.

Izrael strahuje da će Palestinska uprava sad iskoristti novi status da izdaje poternice za najvišim izraelskim zvaničnicima. Uz to, Izrael se brine da će palestinskoj delegaciji biti dostupne poverljive tajne dokumentacije koje se tiču terorizma i finansiranja terorizma, a koje bi ona mogla da dostavi Hamasu ili Fatahu.

Izraelski mediji dodaju da su SAD agresivno nastojale da se spreči prijem Palestinaca u Interpol uz objašnjenje da takvi unilateralni potezi otežavaju obnavljenje mirovnog procesa koji je u zastoju više od četiri godine.

Pre dve nedelje Amerikanci su uspeli da ubede Palestince da povuku svoj zahtev da budu primljeni u Svetsku turističku organizaciju ali tek nakon što su zapretili da će zatvoriti njihovo prestavništvo u Vašingtonu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nije zasad komenterisalo odluku Interpola.