Da li bi Kim Džong Un radi obraza ugrozio opstanak planete?

Svet 26. sep 201719:13 > 19:13
Izvor: KCNA via Reuters

Iz Evrope, Pekinga, Moskve i UN stižu osude eskalacije verbalnog sukoba oko Korejskog poluostva.Rat rečima između Severne Koreje i SAD, zamenile su juče reči rata.

 Posle izjave šefa severnokorejske diplomatije ispred zgrade UN u Njujorku da njegova zemlja pretnje predsednika SAD, Donalda Trampa, shvata kao objavu rata: „Ceo svet treba da zapamti da su SAD objavile prve rat našoj zemlji“.

 Ove opasne reči Pjongjanga dolaze pošto je američki bombarder B1 lansirao rakete u subotu u međunarodne vode uz samu obalu Severne Koreje. Severnokorejski vođa je ovu akciju video kao provokaciju.

„Imamo pravo da preduzmemo sve mere samoodbrane mere uključujući i obaranje američkog strateškog bombardera bilo kada, čak i kad nije ušao u naš vazdušni prostor“, rekao je severnokorejski ministar.

Danas svi postavljaju pitanje kako bi SAD mogle da reaguju.

„To bio rat. To bi bio nastavak agresivne politike koju vodi Severna Koreja. Ako nas budu gađali, mi ćemo odgovoriti. Lokacija sa koje bi došla raketa biće uništena“, to bi bio rat kaže general Džejms Marks – Spajder.

Zvaničnici iz Vašingtona su požurili da kažu da SAD nije u ratu sa Kim Džong Unom. Iz Bele kuće je saopšteno da je ta ideja apsurdna.

„Nikada nije dobra reakcija da neka država obori avion druge države u međunarodnom prostoru. Naš cilj je i dalje isti: da se pronađe mirno rešenje nuklearizacije Korejskog poluostrva. Istovremeno nastavljamo maksimalni ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongjang“, rekla je portparolka Sara Hakabi Sanders.

Ali Pentagon je objavio da je vojska spremna za brzi odgovor. Šef severnokorejske diplomatije sugeriše da američkog predsednika mir ne interesuje. On se poziva na Trampov tvit u kome piše da ako njegov službenik ponavlja Unove reči, onda oni neće još dugo. Tramp je uvrede ponovio i uživo.

„Mali raketaš… Imamo ludaka koji ispucava rakete gde stigne“, rekao je lider Severne Koreje.

Čak i američka obaveštajna zajednica smatra da ovakvi Trampovi ispadi mogu da dovedu do pravog rata sa nesagledivim posledicama.

„Tramp pokušava da ga isprovocira na neki nepromišljen potez i to mu za sada dobro ide“, kaže Ivans Rivjer, bivši diplomata SAD u Severnoj Koreji.

Eksperti smatraju međutim da bi Kim Džong Un u spašavanju obraza pred svojom nacijom mogao da reaguje tako da ugrozi opstanak cele planete.