U Rusiji uhapšena četvorica zbog požara i filma "Matilda"

Svet 21. sep. 201717:57 > 18:02
Podeli:
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianićenko

Ruska policija je saopštila da je uhapsila četiri osobe osumnjičene za paljenje automobila zbog filma "Matilda", koji govori o vezi poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i maloletne balerine.

Dva automobila su zapaljena 11. septembra ispred kancelarije advokata reditelja filma Alekseja Učitela, a u blizini su navodno pronadjeni natpisi „Gori zbog Matilde“, navodi Asošiejted pres.

Portparolka ruske policije Irina Volk izjavila je da su tri uhapšene osobe optužene za podmetanje požara i da je među njima Aleksandar Kalinjin, vođa jedne radikalne pravoslavne grupe koja je zatražila oprost za počinioce napada.

Film „Matilda“ treba da se pojavi u ruskim bioskopima 26. oktobra, a našao se na meti oštrih kritika tvrdokornih ruskih nacionalista i nekih pravoslavnih vernika koji smatraju da film vređa uspomenu na cara Nikolaja Drugog kojeg je kanonizovala Ruska pravoslavna crkva.

Napadači su prošlog meseca pokušali da zapale filmski studio režisera „Matilde“ molotovljevim koktelima, a u gradu Jekaterinburgu, u kojem su boljševici pogubili cara Nikolaja Drugog i njegovu porodicu 1918. godine, zapaljen je bioskop.

Konzervativni ministar kulture Rusije Vladimir Medinski pozdravio je hapšenje četiri osobe, rekavši da je „siguran da će se situacija sada smiriti“, navodi Frans pres.