Gardijan: Putin je kao Milošević, mora biti zaustavljen

Svet 02. feb. 201510:21 > 10:24
Podeli:
Izvor: Reuters/Maxim Zmeyev

U tekstu posvećenom krizi u Ukrajini, britanski list Gardijan uporedio je ruskog predsednika Vladimira Putina sa bivšim predsednikom Srbije i Jugoslavije Slobodanom Miloševićem koji je preminuo u pritvoru Haškog tribunala.

„Vladimir Putin je Slobodan Milošević bivšeg Sovjetskog Saveza – podjednako loš, ali veći. Iza dimne zavese laži, on želi da napravi marionetsku paradržavu na istoku Ukrajine“, ocenjuje britanski list.

Gardijan dalje navodi da je „kao i Milošević, i Putin spreman da upotrebi svaki instrument koji mu je na raspolaganju, bez ikakvih ograničenja“.

„U njegovom ratu protiv Zapada, on je rasporedio teško vojno naoružanje, koristi se ucenama u snabdevanju energentima, sajber napadima, sofisticiranom propagandom koju sprovode dobro finansirani mediji, tajnim operacijama i agentima uticaja u prestonicama EU“, navodi list.

U tekstu se ocenjuje da je Evropa prezauzeta dešavanjima u Grčkoj i evrozonom zbog čega dozvoljava da se u njenom dvorištu dešava „druga Bosna“.

„Probudi se, Evropo. Ako smo nešto naučili iz vlastite istorije, to je da Putin mora biti zaustavljen. Ali, kako“, postavlja se pitanje i dodaje da „nekada samo oružje može da zaustavi oružje“.

U tom smislu se dalje nastavlja da će „vreme za diplomatiju ponovo doći, ali da to nije sada“. „Ukrajini je hitno potrebna vojna podrška i odgovor na rusku propagandu“, ocenjuje list iz Londona, koji podseća na hiljade žrtava sukoba u Ukrajini i onih koji su morali da pobegnu iz svojih kuća.

Gardijan navodi da ruski predsednik „hrani paranoju“ i podseća na njegovu izjavu pred studentima u Sankt Peterburgu da „ukrajinska vojska nije ukrajinska, već da je reč o legiji NATO saveza“.