Stiglic: Bolje da evrozonu napusti Nemačka nego Grčka

Svet 01. feb. 201521:32
Podeli:
Izvor: EPA

Nobelovac i poznati ekonomista Džozef Stiglic ocenio je da bi bilo dobro da evrozona opstane ali, ako se i raspadne, bolje je da evrozonu napusti Nemačka nego Grčka.

„Ništa nije tako podelilo Evropu kao evro“, rekao je Stiglic.

„Politika štednje jednostavno nije uspela na nivou cele EU. Politike koje su u Evropi isprobane u Grčkoj nisu uspele, što se vidi i na primeru Španiji i na drugim zemljama“, istakao je Stiglic u intervjuu za CNBC.

On je, kako prenosi portal SEEbiz, jedan od 18 uglednih ekonomista, autora pisma u kojem se ukazuje da bi Evropa profitirala ukoliko bi Grčkoj dala priliku za novi start.

Međutim, u tom pismu se jasno navodi da bi Grčka trebalo da sprovede reforme.

„Grčka je učinila nekoliko grešaka, ali Evropa je pravila veće greške. Lek koji su joj dali bio je otrovan, doveo je do povećanja grčkog duga i ekonomija je pala“, rekao je Stiglic.

Pogrešne mere

Grčki dug porastao je od početka krize sa 110 odsto BDP-a na 170 odsto BDP-a, pa je jasno da su mere koje je odredila „trojka“ bile pogrešne.

Stiglic navodi da je glavni problem Nemačka koja je značajno profitirala od uspostavljanja evra.

„Većina ekonomista misli da je najbolje da Nemačka napusti evrozonu. Nemačka marka bi ojačala, a nemačka ekonomija bi bila malo prigušenija“, tvrdi Stiglic.

Stiglic zaključuje da bi u tom scenariju Nemačka shvatila koliko joj je važan evro i možda bi bila spremnija da pomogne državama koje imaju problema, preneo je SEEbiz.