Matis: SAD imaju brojne vojne opcije protiv Severne Koreje

Svet 19. sep 201709:15 > 11:45
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Alex Brandon

SAD imaju brojne vojne opcije protiv Severne Koreje, od kojih mnoge ne bi ugrozile Južnu Koreju, izjavio je šef Pentagona Džejms Matis.

„Postoji mnogo vojnih opcija koje možemo da primenimo, zajedno sa našim saveznicima, u cilju odbrane saveznika i naših interesa“, rekao je Matis novinarima u Vašingtonu.

Na pitanje da li te opcije uključuju i one koje ne bi dovele u opasnost Seul, Matis je odgovorio da uključuju.

Matis je odgovorio i na pitanje novinara zašto ni SAD niti japanska vojska nisu probale da obore balističku raketu koju je u petak lansirala Severna Koreja u pravcu Japana.

„Zbog činjenice da ti projektili predstavljaju pretnju, bilo američkoj teritoriju Guam ili, očigledno Japanu, japanskoj teritoriji, naš odgvor bi bio drugačiji“, rekao je šef Pentagona.

Pjongjang je tokom leta izveo šestu nuklearnu probu i lansirao nekoliko interkontinentalnih projektila, prkoseći rezolucijama UN. Osma serija sankcija UN protiv Pjongjanga usvojena je 11. septembra.

SAD su najavile da će iskoristiti Generalnu skupštinu UN koja zaseda ove nedelje u Njujorku da zatraže punu primenu međunarodnih sankcija protiv Severne Koreje.

SAD šalju još 3.000 vojnika u Avganistan

Matis je izjavio da će SAD poslati još 3.000 vojnika u Avganistan, usled pogoršanja bezbednosne situacije i jačanja talibanskih pobunjenika.

SAD su 2014. zvanično okončale borbene operacije u Avganistanu, ali je u toj zemlji ostalo više od 8.000 vojnika koji su pomagali avganistanskim snagama u obuci.

Komandan američkih snaga u Avganistanu general Džon Nikolson tražio je u februaru da nekoliko hiljada vojnika bude poslato da pomogne avganistanskim kolegama.

Iako je ranije govorio da je invazija na Avganistan bila „užasna greška“ i pozivao na povlačenje Amerikanaca iz Avganistana, Donald Tramp je od dolaska na čelo SAD promenio stav, podržavajući ostanak vojnika da bi se sprečio „kolaps“.

Matis je krajem avgusta potpisao naređenje o slanju dodatnih trupa u Avganistan, ali tada nije precizirao koliko vojnika će biti poslato ni sa kojim zadacima.