Severna Koreja i život u senci najavljenog rata

Svet 17. sep 201718:43 > 19:20
Podeli:
Izvor: CNN

Svakodnevni život u Severnoj Koreji, misterija je za ostatak sveta. Ova zatvorena zemlja, uvek spremna na rat, podigla je nuklearni mač nad glavama SAD i njenih saveznika, preteći da će upotrebiti svoju moć za uništenje suseda.

CNN-ov Vil Ripli donosi ekskluzivnu priču o tome kako izgleda Severna Koreja iznutra.

„Boravio sam u Severnoj Koreji 11 puta za poslednje dve godine i svaki put sam slušao priču da tenzije sa SAD rastu. Ali ove sedmice napetost je bila zaista na najvišem nivou“, počinje svoju priču Ripli.

U društvenom životu Severne Koreje sve se vrti oko njenog lidera Kim Džong Una, njegovog oca i dede.

„Građani lideru odaju najveće moguće poštovanje i zahvalnost što je u oštroj suprotnosti sa svetom koji Severnu Koreju vidi kao opasnu i nepredvidljivu, na opasnom putu razvoja nukleranog programa“, dodaje.

U neku ruku Pjongjang izgleda kao i mnogi drugi gradovi sveta, moderne saobraćajnice i visoki oblakoderi. Ovakav izgled glavnog grada bio je jedan od proklamovanih ciljeva Kim Džong Una.

S druge strane, ovde je sve drugačije: po ceo dan iz javnih zvučnika dopire patriotska muzika. Na ulicama su česte masovne proslave nekog od najnovijih uspeha lidera.

„Severna Koreja je jedino mesto na svetu, gde s kim god da razgovarate nećete čuti politički disonantno mišljenje. Svi kažu da 100 posto stoje iza svake odluke velikog vođe“, primećuje Ripli.

Svaka sličnost sa ostatkom sveta nestaje u ruralnim delovima Severne Koreje. Uz put se može videti grupa vojnika na maršu. Već na prvi pogled vidi se da se na selu živi teško.

Ekipi CNN-a je bilo dozvoljeno da snime na nekoliko minuta malo selo u provinciji, na kom se deca veselo vraćaju iz škole.

Većina nikada nije imala prilike da vidi stranca. Ali i u tom selu postoji spomenik ocu nacije, Kim il Sungu.

Samo sedam kilometara od tog sela je Kina. Ovde nema novih zgrada i modernih puteva. Ljudi žive miran i jednostavan život.