Kim Džong Un: Blizu smo završetka nuklearnog programa

Svet 16. sep 201708:54 > 09:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/ KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je njegova zemlja veoma blizu završetka nuklearnog programa i da, uprkos međunarodnim sankcijama, krajnji cilj ostaje uspostavljanje "jednakosti moći" sa SAD, prenela je agencija KCNA.

„Krajnji cilj je postizanje jednakosti snaga sa SAD i tako učiniti da se američki lideri više nikada ne usude da razmatraju vojnu opciju protiv Demokratske Narodne Republike Koreje“, rekao je Kim Džong Un.

On je ocenio da je lansiranje rakete srednjeg dometa „hvasong-12“ juče ujutru bilo uspešno i da je ojačalo „nuklearne kapacitete“ Severne Koreje.

„Blizu smo ostvarenja cilja. Jasno smo pokazali tim velikim nacionalističkim silama kako naša zemlja postiže cilj isporuke nuklearnog oružja uprkos njihovim neograničenim sankcijama i blokadi“, izjavio je Kim nekoliko sati pošto je Savet bezbednosti juče popodne „čvrsto osudio“ raketnu probu.

U saopštenju sa sednice održane iza zatvorenih vrata, Savet bezbednosti je zatražio od Pjongjanga da „odmah obustavi“ sve „skandalozne i visoko provokativne akte“.

„Te akcije nisu pretnja samo za region već i za sve članice UN“, navodi se u saopštenju.

Posle, prema navodima Pjongjanga uspešne, probe hidrogenske bombe, Savet bezbednosti je u ponedeljak glasao za nove sankcije Severnoj Koreji kojima je ograničen izvoz nafte i naftnih derivata iz te zemlje kao i zabrana kupovanja tekstilnih proizvoda.