Protesti u SAD zbog ukidanja programa za mlade imigrante

Svet 06. sep 201711:35 > 11:44
Izvor: Tanjug/AP, Renee Jones Sćneider

Nakon objave američke administracije da se program kojim se hiljade mladih ljudi štite od deportacije, ukida, mladi imigranti rešeni su da se bore za ostanak u SAD, a njihovi zastupnici pokrenuli su kampanje i sakupljanje novca. Pristalice programa protestovale su u Njujorku, a policija je privela desetak osoba koje su blokirale Trampovu kulu.

Imigranti koji su dovedeni u zemlju ilegalno kao deca ili čije porodice su prekoračile vizom dozvoljen boravak rekli su da su kolateralna šteta dešavanja na političkoj sceni, ali su dodali da su zbog toga navikli da budu uporni i obećavaju da će biti uporni i u ovoj situaciji.

Protesta je sinoć bilo i u drugim američkim gradovima uključujući Vašington, Solt Lejk Siti, Denver, Los Anđeles, Finiks i Portland. Na nekim demonstracijama pojavili su se kontrademonstranti koji su izražavali podršku odluci predsednika Donalda Trampa.

Demonstranti su uzvikivali „Moja majka je neko“ i nosili transparente „Ostati ovde“, „Stop mržnji“.

Trampova administracija objavila je juče da za šest meseci ukida takozvani program DACA, odnosno Odloženu akciju za decu pridošlice. Program koji mlade imigrante štiti od deportacije pokrenuo je bivši predsednik Barak Obama 2012. godine.

Protivnici programa naveli su da su zadovoljni odlukom Trampove vlade, smatrajući da je taj program predstavljao neustavnu zloupotrebu izvršne vlasti.

Nakon ukidanja programa DACA, oko 800.000 mladih imigranata, koje mediji nazivaju „Sanjari“, suočava se sa pretnjom deportacije iz SAD.