Dim iz ruskog konzulata, kvar dimnjaka ili špijunaža?

Svet 02. sep. 201718:07 > 19:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/ AP / Eric Risberg

Iz dimnjaka ruskog konzulata u San Francisku izlazio je crni dim. Američki mediji navode da osoblje pali predmete u kaminu, a taj konzulat bi po nalogu američke administracije trebalo da bude zatvoren. Kako se navodi, vatrogasci su došli do konzulata, ali im nije dozvoljeno da uđu u zgradu.

„Živim u ovoj četvrti osam godina i nikad nisam videla da dim izlazi iz tog dimnjaka. Upitala sam se zašto radi na najtopliji dan u godini“, kaže stanovnica Kejtlin Patel.

„Mi ne ispitujemo previše motivaciju za izazivanje požara, jednostavno mi nađemo problem i rešimo ga“, rekao je pripadnik vatrogasne službe San Franciska.

Građani nisu uvereni da je u pitanju samo kvar dimnjaka.

„Ne verujem da je ‘ništa’ kako kažu. Prva misao koja mi je pala na pamet jeste da uništavaju dokumente. Zašto bi inače radio dimnjak?“, pita se Patel.

Sumnja se i na lokalnom i na državnom nivou. Članica Kongresa Džeki Spajer je napisala na Tviteru da ako je ikad postojala sumnja da se špijunaža odvija u ruskom konzulatu, crni dim je dao odgovor na to pitanje.

Stručnjaci za kvalitet vazduha došli su da bi videli da li je dim opasan i da li se kosi s pravilima o regulaciji ispuštanja materija u vazduh.

„Ako postoji štetan dim, a čini se da bi moglo da ga bude, onda bi to mogao da bude prestup“, kažu stručnjaci.
Rusko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da američke vlasti planiraju da pretraže zgradu konzulata onog trenutka kad se svi isele iz nje.

Korina Zakarova živi u San Francisku 20 godina. Konzulat je njoj stalna veza sa porodicom u Rusiji.

„Ali, zaboravite na našu situaciju. Više sam zabrinuta za starije, jer, kao što sam rekla, to će njih jako pogoditi. Zaslužili su da dobiju svoje penzije i da imaju mesto gde mogu da pošalju svoje zahteve“, smatra Zakarova.

Korina kaže da je zatvaranje konzulata nesrećna okolnost za hiljade Rusa koji žive u Kaliforniji.