Izrael oslobodio palestinskog klovna, dočekan žurkom

Svet 31. avg 201715:13 > 15:19
Izvor: HAZEM BADER / AFP

Palestinski klovn Muhamed Abu Sakha izjavio je danas da ga je Izrael pustio na slobodu pošto je više od 20 meseci pritvora bez podizanja optužnice i suđenja.

Abu Sakha je za Frans pres rekao da je juče pušten na slobodu, dodajući da mu Izraelci nikada nisu rekli zašto je uhapšen ni koliko dugo će ostati iza rešetaka.

Dvadesetšestogodišnji Abu Sakha radio je i podučavao u cirkuskoj školi za decu na okupiranoj Zapadnoj obali u Bir Zeitu.

Uhapšen je u decembru 2015. godine i držan u takozvanom administrativnom pritvoru koji kritikuju borci za ljudska prava. Taj sistem omogućava Izraelu da drže ljude zatvorene po nekoliko meseci i da taj pritvor produžavaju neograničeno bez objašnjenja i sudskog procesa.

Izraelske vlasti nikada nisu jasno rekle kakvu opasnost predstavlja klovn, ali se govorilo da pripada levičarskom Narodnom frontu za oslobođenje Palestine PFLP. Ta organizacija je ozloglašena je zbog otmica 60-tih i 70-tih godina i Izrael, SAD i EU je smatraju terorističkom.

Abu Sakha se juče popodne vratio u Dženin na Zapadnoj obali, gde su mu prijatelji priredili žurku.

Najavio je da i dalje namerava da radi u cirkusu, makar samo da širi poruku da Izrael hapsi svaki dan i odvaja ljude od njihovog ekonomskog okruženja, a da im cirkus vraća nadu, kako je rekao.

Oko 6.200 Palestinaca je trenutno u izraelskim zatvorima od toga njih 450 u administrativnom pritvoru. Izrael tvrdi da ta mera doprinosi sprečavanju napada, dok oni koji je osuđuju kažu da predstavlja uskraćivanje osnovnih prava.