Sudarili se američki vojni brod i tanker, 10 mornara nestalo

Svet 21. avg 201707:05 > 07:52
Izvor: REUTERS/Ahmad Masood

Deset mornara se vodi kao nestalo nakon sudara američkog ratnog broda i tankera u blizinu Singapura, objavila je američka mornarica. Do sudara je došlo rano u ponedeljak, u 5.24 po lokalnom vremenu.

Prema trenutno raspoloživim podacima, deset je mornara nestalo, a petorica su povređena u sudaru američkog razarača USS Džon S. Mekejn i tankera Alnik MC istočno od Singapura, navodi se u saopštenju ratne mornarice.

Pokrenuta je akcija potrage i spasavanja u kojoj učestvuju singapurski brodovi, helikopteri, vazduhoplovi američke ratne mornarice, dodaje se.

U sudaru je prema prvim izveštajima oštećena leva zadnja strana američkog ratnog broda, koji trenutno plovi prema luci, izvestili su iz Vašingtona.

Kako je rečeno za CNN, brod ima ograničenu količinu električne energije, a bori se i sa prodorom vode u pojedinim delovima.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom. Dug je 183 metra, a ukupna nosivost mu je 50.760 tona. U vreme sudara prevozio je gotovo 12.000 tona goriva ali teret nije iscurio u more, rekao je za Rojters član posade koji je želeo da ostane anoniman.

REUTERS/Ahmad Masood

Napominje da im je oštećen ventil i da plove prema Singapuru radi detaljnog pregleda.

Pomorski putevi oko Singapura spadaju među najprometnije i najvažnije u svetu i na njima se odvija gotovo četvrtina ukupne svetske trgovine robom i naftom.

Aktuelni sudar drugi je u dva meseca u toj regiji u kojem su učesnici bili američki ratni brodovi. Sredinom juna američki razarač USS Ficdžerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je prisustvo u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluostrvu i zbog kineske gradnje veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru.